ΕΛΛΑΔΑ

Ντοκουμέντα από τη δράση των δουλεμπόρων στον Έβρο – Στήνουν βίντεο για νέους... «πελάτες»

Ντοκουμέντα με μετανάστες
Ντοκουμέντα του newsbomb.gr με τους μετανάστες στον Έβρο

Φωτογραφικά-ντοκουμέντα από τη δράση των διακινητών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsbomb.gr.

Οι δουλέμποροι «θησαυρίζουν» οργανώνοντας καθημερινά δρομολόγια με βανάκια που φτάνουν σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον ποταμό του Έβρου. Στη συνέχεια, αποβιβάζουν πρόσφυγες και μετανάστες και συνεχίζουν πεζοί.

Ο «οδηγός» και «συντονιστής» τους κατευθύνει μέχρι τον ποταμό, όπου η στάθμη του νερού -λόγω καλοκαιριού- είναι εξαιρετικά χαμηλή, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μη χρειάζεται η χρήση λέμβου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διακινητή που βγάζει βίντεο τα δρομολόγια που κάνει για να προσελκύσει περισσότερους «πελάτες». Στα βίντεο φοράει κουκούλα για να μην διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Μάλιστα, βάζει τους μετανάστες στη σειρά -σε ρόλο «σκηνοθέτη»- και τους λέει πότε να ξεκινήσουν να περπατούν για να ξεκινήσει τη βιντεοσκόπηση.

Στη συνέχεια, ανεβάζει το υλικό στα social media. Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν απλώσει ηλεκτρονικό «δίχτυ», ούτως ώστε να σκανάρουν από ανοιχτές πηγές τη δράση των δουλεμπόρων.

Σε μία άλλη περίπτωση διακινητής ανέβασε στο διαδίκτυο χάρτη με το ακριβές δρομολόγιό του δίνοντας αναλυτικά στίγματα των σημείων από όπου θα περάσει ο ίδιος και η ομάδα των μεταναστών που θα τον ακολουθεί.

Την ίδια ώρες, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημέρνη εγρήγορση. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει φέτος το καλοκαίρι το 30% σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή.

Αυξάνονται διαρκώς οι μεταναστευτικές ροές

Μόνο τις πρώτες 21 ημέρες του Αυγούστου συνελήφθησαν 613 μετανάστες και 70 διακινητές. Συνολικά τις 21 αυτές ημέρες έγιναν 1305 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών σε όλη τη χώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία στις δύο συλλήψεις παράτυπων μεταναστών έλαβε χώρα στον Έβρο.

Η αύξηση των ροών κορυφώθηκε τον Αύγουστο, ωστόσο, η ένταση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού δεν έγινε τώρα ορατή από τις ελληνικές Αρχές, που «είδαν» τα δίκτυα δουλεμπόρων να αυξάνουν τα δρομολόγιά τους πολύ καιρό νωρίτερα. Φέτος το Μάιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έγιναν 1809 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι οι συλλήψεις ήταν 1347. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξεως του 34%.

Στελέχη της Αστυνομίας κάνουν λόγο για απροκάλυπτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και για περιστατικά κατά τα οποία η τουρκική στρατοχωροφυλακή είτε κάνει τα... στραβά μάτια είτε «σπρώχνει» τις ροές προς την οριογραμμή.

Το πρώτο 7μηνο του 2022 έγιναν συνολικά 7484 συλλήψεις παράνομων μεταναστών σε όλη τη χώρα. Από αυτές οι 4.126 σημειώθηκαν το τρίμηνο Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος. Το ίδιο τρίμηνο πέρυσι είχαν γίνει σε όλη τη χώρα οι μισές συλλήψεις (1936), στοιχείο ενδεικτικό της έντασης των «πιέσεων».

Επίσης, το πρώτο 7μηνο του 2022 έγιναν φέτος συνολικά 386 συλλήψεις διακινητών. Από αυτές οι 219 σημειώθηκαν το τρίμηνο Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος. Το ίδιο τρίμηνο πέρυσι είχαν γίνει 138 συλλήψεις διακινητών.

Οι συνοριοφύλακες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να εμποδίσουν τους δουλεμπόρους, οι οποίοι ξεκινούν τις προκλήσεις όταν καταλαβαίνουν ότι η «δουλειά» τους δεν θα είναι εύκολη. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων σημειώνουν ότι «η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι για ακόμα μία φορά ορατή (ιδιαίτερα από τις Αρχές του Ιουλίου και έπειτα) και η ελληνική πλευρά θα αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας ανάλογα με τις συνθήκες».

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη θωράκιση των συνόρων. Μεταξύ αυτών είναι η επέκταση του φράχτη, η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής επιτήρησης και η επίσπευση των διαδικασιών για την ενίσχυση του προσωπικού.