ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή ρότας από Ερντογάν με νομική αντεπίθεση - Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του;

Αλλαγή ρότας από Ερντογάν με νομική αντεπίθεση - Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του;
Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μπαίνει στη λογική νομικών ζητημάτων γεγονός που προϊδεάζει για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο
AP Photo

Και επιστολή στον ΟΗΕ και συμφωνία με την Λιβύη – Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων;

Η επιστολή που έστειλαν οι Τούρκοι στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, κατά κοινή επιστημονική ομολογία είναι δουλεμένη πολύ καλά σε νομικό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι προφανώς η σύνταξή της έχει δοθεί σε κάποιο ιδιωτικό γραφείο είτε Αμερικανικό, είτε Βρετανικό γραφείο το οποίος ασχολείται και ειδικεύεται σε τέτοιας φύσεως ζητήματα. Πώς ερμηνεύεται μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν;

Ότι αλλάζει πλήρως στρατηγική και παράλληλα με τις πολεμικές ιαχές συντάσσει «νομική αντεπίθεση».

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μπαίνει στη λογική νομικών ζητημάτων γεγονός που προϊδεάζει για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις από το Newsbomb.gr. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του. Μιλάμε λοιπόν για ενέργειες λεπτομερώς σχεδιασμένες που ξεδιπλώνονται βήμα – βήμα από την πλευρά της Τουρκίας.

Ετοιμάζουν μπλόκο στις πωλήσεις όπλων από ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Το επόμενο βήμα όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές θα είναι η δημιουργία ενός αντι-ελληνικού μετώπου στους κόλπους των βουλευτών και των γερουσιαστών των ΗΠΑ, ώστε να σχηματισθεί μια τροπολογία αντίθετη στην τροπολογία Μενέντεζ για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία.

Δεν αποκλείεται δηλαδή οι φιλότουρκοι γερουσιαστές των ΗΠΑ να ζητήσουν να μην πωλούνται στην Ελλάδα οπλικά συστήματα που μεταφέρονται στα ελληνικά νησιά και τα οποία σύμφωνα με τους Τούρκους πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα βάσει της Λωζάνης.

Να στοιχειοθετηθεί δηλαδή μια «αντι-Μενέντεζ» τροπολογία οι οποία θα μπλοκάρει τις πωλήσεις συγκεκριμένων όπλων στα νησιά. Θυμίζουμε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ από τον Μπόμπ Μενέντεζ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα αμερικανικά F-16 δεν θα χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη.

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό δεν αποκλείεται το τουρκικό λόμπι των ΗΠΑ να πιέσει με όσα μέσα διαθέτει προκειμένου να περάσει ανάλογη τροπολογία κατά της Ελλάδας με το ψευδές σκεπτικό ότι η χώρα μας προωθεί το πολεμικό υλικό των ΗΠΑ στα νησιά.

Γίνεται σαφές ότι η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις και είναι πολυεπίπεδη και πολύπλοκη.

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» ΕΕ στην Τουρκία: Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Παραβιάζει δικαιώματα τρίτων κρατών

Απάντηση Πλακιωτάκη σε Τσελίκ: Η Ελλάδα σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης απειλεί να προσφύγει στα δικαστήρια για το τουρκολιβυκό μνημόνιο