ΕΘΝΙΚΑ

«Θερμό» επεισόδιο: «Δεν θα χαθεί χιλιοστό ελληνικής γης» - Τα συμπεράσματα στην προσομοίωση κρίσης

«Θερμό» επεισόδιο: «Δεν θα χαθεί χιλιοστό ελληνικής γης» - Τα συμπεράσματα στην προσομοίωση κρίσης

Απόλυτη ικανοποίηση στο ΓΕΕΘΑ από την εξέλιξη της άσκησης «Αλέξανδρος 22» - Τι είδε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Κλάδων από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά την προσομοίωσης κρίσης - Τα πολύτιμα συμπεράσματα 

Τους τρόπους αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο εξετάζει η στρατιωτική ηγεσία με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς εντολές για απόλυτη επαγρύπνηση στις ακριτικές μονάδες και τρόπους αντιμετώπισης οποιουδήποτε περιστατικού, με τους Αρχηγούς των Κλάδων να διαμηνύουν προς τα στελέχη πως απαιτείται ύψιστη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Όπως τονίζεται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πού και πώς θα κάνει το επόμενο βήμα η Τουρκία και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε να αντιδράσουμε σε κάθε σημείο και με κάθε τρόπο και μέσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την άσκηση «Αλέξανδρος ‘22» που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσομοιώνουν συνθήκες ακραίας κρίσης με την Τουρκία, με τους Επιτελείς να βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα, να καταγράφουν ενδεχόμενες αδυναμίες και φυσικά να αναλύουν τρόπους αντιμετώπισης κάθε πιθανού σεναρίου.

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Άσκησης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση και αναχαίτιση ιπτάμενου μέσου που δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ούτε με το Σχέδιο Πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χώρας.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Σρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του Υποναύαρχου Γεώργιου Καμπουράκη ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, και του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, πολιτικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών είχε εκτραπεί του σχεδίου πτήσης του και είχε απωλέσει την επικοινωνία με τις Αρχές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση, όπως προβλέπεται, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο Renegade και εκτελέστηκαν ενέργειες αναγνώρισης, αναχαίτισης και εξαναγκασμού προσγείωσής του από μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την εξέλιξη του σεναρίου, ενεπλάκη το σύνολο των προβλεπόμενων κρατικών φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση περιστατικών εναέριας απειλής και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτελεσματικότητα του συστήματος διοίκησης και ελέγχου έναντι αυτής.

Το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί ένα από τα πολλά που σχεδιάζει, εκτελεί και αναλύει το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και με φόντο την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Όπως διαμηνύουν στρατιωτικές πηγές, σε θάλασσα, στεριά και αέρα οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψώσει ένα «ατσάλινο τείχος», ενώ το ηθικό των στελεχών όλων των Κλάδων είναι στο ύψιστο επίπεδο.

Επί του πεδίου λοιπόν, το Πολεμικό Ναυτικό έχει απλωθεί σε όλο το Αρχιπέλαγος με μονάδες επιφανείας, ενώ οι «αόρατοι κυνηγοί» βρίσκονται καλά κρυμμένοι στον βυθό του Αιγαίου αναμένοντας εντολή για να βάλουν στο στόχαστρο οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο προκαλέσει. Η Πολεμική Αεροπορία, με τις Πολεμικές Μοίρες σε ετοιμότητες πενταλέπτου δεν επιτρέπει στα τουρκικά μαχητικά να διανοηθούν ότι μπορούν να κάνουν βόλτες στον ουρανό του Αιγαίου, δίνοντας καθημερινά δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους πιλότους που «σπάνε» το FIR Αθηνών. Όσο για τον Στρατό Ξηράς, τα μάτια και τα αυτιά των Ενόπλων Δυνάμεων ελέγχουν κάθε ενέργεια, κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς, με τις ακριτικές μονάδες και τα φυλάκια σε κάθε νησί και βραχονησίδα να είναι πανέτοιμες να αντιδράσουν, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που θα δοθούν.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε χιλιοστό ελληνικής γης. Η απάντησή μας θα είναι συντριπτική», είχε τονίσει στο Newsbomb.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει και οι σύμμαχοί να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν καθώς με τη συμπεριφορά της Τουρκίας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η συνοχή του ΝΑΤΟ, μιας και δημιουργείται ένα τεράστιο ρήγμα στη νοτιοανατολική του πτέρυγα.

Σχετικές ειδήσεις