ΕΘΝΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος - Ακάρ: Το παρασκήνιο και οι χαμηλές προσδοκίες

Νίκος Παναγιωτόπουλος - Χουλουσί Ακάρ
Δίαυλοι επικοινωνίας, υπό την σκιά μιας πρωτοφανούς έντασης στα ελληνοτουρκικά

Προσπάθεια εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την συνάντηση  Νίκου Παναγιωτόπουλου με Χουλουσί Ακάρ

Δίαυλοι επικοινωνίας, υπό την σκιά μιας πρωτοφανούς έντασης στα ελληνοτουρκικά, «ανοίχτηκαν» κατά την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε απειλές κατά της χώρας μας.

Η συνάντηση των δυο υπουργών Άμυνας κράτησε 40 λεπτά σε τυπικούς τόνους με προσπάθεια να ανοιχτούν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών, με την Αθήνα πάντως να έχει χαμηλές προσδοκίες.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι για να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις απειλές προς την Ελλάδα και να εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Η τουρκική πλευρά, έκανε λόγο για συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στους τρόπους μείωσης της έντασης, ενώ υπήρξε ικανοποίηση από την συζήτηση. Παρόλα αυτά ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει τις εξελίξεις που θα υπάρξουν από αυτή τη προσέγγιση.

Στο δελτίο ειδήσεων του Haber Global, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ έγινε αναφορά στη συνάντηση με το εξής ρεπορτάζ: «Κι ενώ ενισχύεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήρθε η είδηση μιας σημαντικής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως ξέρετε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Πριν από λίγο προστέθηκε άλλη μια. Ο υπουργός Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για το περιεχόμενο της».

Παρά τη συνάντηση των δυο πλευρών πάντως, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, αυτή τη φορά από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων «η ΕΕ είναι το παιχνιδάκι της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων». Είπε ακόμη, στρεφόμενος κατά της Ουάσινγκτον, ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Αθήνα και την Λευκωσία και τροφοδοτούν την αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο», ενώ πρόσθεσε ότι «θα απαντήσουμε και στο πεδίο στο εξοπλισμό της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Λέμε επανειλημμένα στην ΕΕ, η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη Θαλάσσια Δικαιοδοσία, να μην ενεργεί ως ενδιάμεσος προωθώντας τους μαξιμαλιστικούς στόχους του διδίμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων. Μην γίνεστε παιχνιδάκι του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων. Όμως, δυστυχώς, συνεχίζουν τη μονομερή, άνευ όρων υποστήριξή τους σε αυτό το δίδυμο. Ειδικά πρόσφατα, οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ υπέρ του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων στην περιοχή τροφοδοτούν την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή έναντι του εξοπλισμού του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων ούτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε στο πεδίο», ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι

Σχετικές ειδήσεις:

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ: «Σταματήστε την προκλητική ρητορική»

Ένταση Ελλάδας - Τουρκίας: Απόλυτη ετοιμότητα και κρίσιμες επαφές

Μας απειλεί ξανά ο Ακάρ: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω - Ναυτικό και Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες»