ΕΘΝΙΚΑ

«Θερμό» επεισόδιο: Τούρκοι στη Χίο; Το θέμα είναι πώς θα φύγουν…

«Θερμό» επεισόδιο: Τούρκοι στη Χίο; Το θέμα είναι πώς θα φύγουν…
«Αστακός» τα ελληνικά νησιά, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Απειλές πολέμου και εισβολής οι Τούρκοι; Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα από την Ελλάδα – Τους περιμένουν 24 ώρες το 24ωρο οι Ένοπλες Δυνάμεις – Ηχούν τα κανόνια των αρμάτων στον Έβρο, έτοιμο για ναυμαχία το Πολεμικό Ναυτικό, κυρίαρχη στον αέρα του Αρχιπελάγους η Πολεμική Αεροπορία.

Με συνεχείς ασκήσεις υψηλής έντασης σε όλη την ελληνική Επικράτεια, που προσομοιώνουν συνθήκες ακραίας κρίσης σε στεριά, αέρα και θάλασσα, απαντούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας.

Μετά τις νέες απαράδεκτες χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ομέρ Τσελίκ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νότη Μηταράκη αντίστοιχα, τα κατευθυνόμενα από το καθεστώς Ερντογάν τουρκικά ΜΜΕ, συνέχισαν την ακραία προπαγάνδα κατά της χώρας μας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δημοσιεύουν χάρτες απόβασης στη Χίο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ μιλώντας στο CNN Turk δεν δίστασε δηλώσει πως «μπορούμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση σε Χίο και άλλα στρατιωτικοποιημένα νησιά» και πως το σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» σημαίνει πως η Τουρκία μπορεί να επέμβει στα νησιά.

Η παρουσιάστρια του CNN Turk Γκιονσού Ονγορέν Οζγκιούρ αναρωτήθηκε στη συνέχεια: «Δηλαδή θα επέμβουμε στη Χίο; Συνήθως αυτά μας τα λένε οι καλεσμένοι μας που έχουν καριέρα στο στράτευμα». Με τον Σεντίρ να απαντά: «Όταν κάνετε μπρα ντε φερ έτσι είναι. Άλλωστε το σύνθημα 'θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα' σημαίνει πως 'θα έρθω μια νύχτα στα νησιά σου τα οποία παραβιάζουν τις συνθήκες και θα τα κάνω να συμβαδίζουν με τις συνθήκες'».

Παράλληλα, ο πανικός της γείτονος και των θλιβερών αξιωματούχων της είναι κάτι παραπάνω από προφανής, με τα κανάλια και τις εφημερίδες να βρίθουν δημοσιευμάτων που μιλούν για την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας, μιας και βλέπουν πως απέναντι δεν έχουν απλά έναν οργανωμένο στρατό, αλλά έναν πανίσχυρο στρατό, έτοιμο και αποφασισμένο για κάθε ενδεχόμενο.

Στην Αθήνα πάντως και στο ελληνικό «Πεντάγωνο» αντιμετωπίζουν με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και δημοσιογράφων: «Αυτή τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Εμείς κάνουμε καθημερινά όσα απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε κάθε επιθετική ενέργεια», σημειώνουν στη λεωφόρο Μεσογείων, επισημαίνοντας τη βάση που δίνει η στρατιωτική ηγεσία στη συνεχή εκπαίδευση όλων των Κλάδων.

Θυμίζουμε πως εξαιρετικά απαιτητικές ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως πολλές από αυτές ενισχύονται με στοιχεία διακλαδικότητας, με τους Αρχηγούς των Κλαδών να μετρούν χρόνους αντίδρασης, συνεργασία, αλλά και τυχόν αδυναμίες.

Στη Θράκη και συγκεκριμένα στο Πετροχώρι της Ξάνθης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διμερής άσκηση με τις ΗΠΑ, «OLYMPIC COOPERATION-22». Λαμβάνουν μέρος τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΕΦΕΣΟΣ», της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «ΚΙΛΚΙΣ-ΛΑΧΑΝΑ» σε συνεργασία με τμήματα της 101st Airborne Division των ΗΠΑ. Μάλιστα, τα σενάρια προβλέπουν χρήση πραγματικών πυρών από άρματα μάχης και ελικόπτερα. Ήδη η άσκηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία με τα Μέσα Ενημέρωσης της Άγκυρας να κάνουν λόγο για «άσκηση με ύποπτα σενάρια μόλις 50 χλμ από τα σύνορα».

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης, μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ NEPTUNE STRIKE, με μέρος των σεναρίων να εκτελείται στο FIR Αθηνών, το Ιόνιο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην άσκηση εμπλέκεται μεταξύ άλλων και το πανίσχυρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS GEORGE H.W. BUSH», με τα μαχητικά F-18 της USAF να απονηώνονται και να συνεκπαιδεύονται με ελληνικά μαχητικά, αλλά και μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού, τα οποία επίσης εκτελούν ασκήσεις με συμμαχικά πλοία.

Η Πολεμική μας Αεροπορία έστειλε μήνυμα ισχύος αλλά και συμμαχικής αποτροπής και κατά την κορυφαία αεροπορική άσκηση της Γαλλίας, την VOLFA 22. Τα τέσσερα ελληνικά F-16 block 52+ της 340 Μοίρας «Αλεπού» εντυπωσίασαν για μια ακόμη φορά τους Συμμάχους, πετώντας μέρα και νύχτα και εκτελώντας ακόμα και ως επικεφαλής σχηματισμών όλα τα σενάρια εναέριου πολέμου, αναγνώρισης, μάχης, προστασίας αλλά και κρούσης.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα όλων των Κλάδων δεν σταματά ούτε μέρα, με το ΓΕΕΘΑ να οργανώνει συνεχώς ασκήσεις που προετοιμάζουν τα στελέχη για κάθε ενδεχόμενο, κρατώντας τα παράλληλα σε ετοιμότητα.

Επομένως, με το Αιγαίο γεμάτο πλοία, τα νησιά «αστακούς» και τον αέρα του Αιγαίου «κλειδωμένο», πώς θα έρθουν μια νύχτα οι Τούρκοι; Άντε λοιπόν και ήρθαν… και ανέβηκαν σε έναν βράχο, (σ.σ. δεν το συζητάμε καν για Χίο, Σάμο κλπ), πώς θα φύγουν από εκεί; Ποιος θα πλησιάσει να τους μαζέψει; Γνωρίζουν άραγε οι Τούρκοι ποια είναι η δύναμη πυρός που έχει η Χίος; Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο νησί. «Κολύμπι θα χρειαστούν αυτοί που έρχονται, για να φύγουν και όχι εμείς. Εμείς δεν θα πάμε πουθενά», είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απαντώντας στη διαρκής πρόκληση των Τούρκων ότι θα έρθουν «ξαφνικά ένα βράδυ». Και πιστέψτε μας… αυτή η αποφασιστικότητα δεν είναι τυχαία και κυριαρχεί στο σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.