ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στα «κόκκινα» οι τρεις Κλάδοι

Ένοπλες Δυνάμεις: Στα «κόκκινα» οι τρεις Κλάδοι

Μπαράζ ασκήσεων υψηλής έντασης σε όλη την Επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό – Μήνυμα ετοιμότητας από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς.

Με ένα πρωτόγνωρο σερί ασκήσεων εντός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου απαντούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και στις απειλές της Άγκυρας που φτάνουν μέχρι του σημείου της εμπόλεμης σύρραξης.

Στην έκδηλη νευρικότητα των γειτόνων, το ΓΕΕΘΑ και οι τρεις Κλάδοι αντιπαραβάλλουν την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, που πηγάζουν μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση στελεχών και στρατευσίμων σε όλη την Επικράτεια. Με τον τρόπο αυτό, η στρατιωτική ηγεσία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως, μπορεί οι Τούρκοι να επιχειρούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις μέσα από την ακραία ρητορική, όμως η αλήθεια είναι επί του πεδίου, εκεί που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προβάλουν καθημερινά την ισχύ τους.

Τα… χαμπέρια που φτάνουν καθημερινά στο τουρκικό καθεστώς κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για τη δυνατότητα επιθετικής ενέργειας εναντίον της Ελλάδας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψώσει μια τεράστια ασπίδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και το Καστελλόριζο, διαμηνύοντας στην απέναντι πλευρά πως σε περίπτωση που αποφασίσουν το… απονενοημένο, η απάντηση θα είναι συντριπτική. Αυτό άλλωστε η Αθήνα το έχει καταστήσει απολύτως σαφές και σε φίλους και συμμάχους, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση που η Τουρκία περάσει την «κόκκινη» γραμμή, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες... και για την Τουρκία αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς δεν σταματούν να πραγματοποιούν επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία, μέσα από εθνικές αλλά και συμμαχικές ασκήσεις. Οι εντολές άλλωστε που έχουν δοθεί από την στρατιωτική ηγεσία είναι σαφείς: Επαγρύπνηση, ταχύτατα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα, ώστε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο.

Όπως έχουμε τονίσει, οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στους τρεις Κλάδους έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ενώ τα Επιτελεία έχουν προσαρμόσει τα σενάρια στις σύγχρονες απειλές. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις Κλάδοι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν μία άσκηση και αμέσως ξεκινάει η επόμενη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς καλούνται να συμμετέχουν σε περισσότερες από μία εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το ημερολόγιο του Οκτωβρίου είναι χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτό τον μήνα, με «οργασμό» εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τους τρεις Κλάδους:

  • 07 – 21 Οκτωβρίου - Olympic Cooperation: Η άσκηση μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών στην Θράκη και συγκεκριμένα στο Πετροχώρι Ξάνθης που πλέον έχει καθιερωθεί και συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, με τα τεθωρακισμένα των δύο χωρών να κόβουν την ανάσα και να διαγωνίζονται σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Οι βολές του Πυροβολικού πραγματοποιούνται 18 – 20 Οκτωβρίου στο Πεδίο Βολής Πετρωτού.
  • 10 – 22 Οκτωβρίου - Aegean Seal: Πρόκειται για την άσκηση της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, με τους επίλεκτους κομάντο να εκπαιδεύονται στον Ευβοϊκό σε αντιναρκικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Συμμετέχουσες δυνάμεις, Γερμανία, Βέλγιο, Εσθονία, Πολωνία, Λετονία.
  • 15 – 21 Οκτωβρίου – Neptune Strike: Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική συμμαχική άσκηση. Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και συγκεκριμένα F-16 Block 52+ και F-4 Phantom θα συνεργαστούν με αεροσκάφη F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου George H. W Bush. Στα σενάρια της άσκησης θα συμμετάσχουν και Μονάδες της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, καταδεικνύοντας στα μαχητικά τους στόχους επί εδάφους. H συνεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο FIR Αθηνών και σε Πεδία Βολής.
  • 17 – 21 Οκτωβρίου – Δούρειος ίππος: Η απαιτητική εθνική διακλαδική άσκηση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, που πραγματοποιείται στη ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικά της Πελοποννήσου και στον νότιο Ιόνιο. Συμμετέχουν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, η Σμηναρχία Επιχειρήσεων Πληροφοριών, ο Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας, η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, το Ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα της 1ης Ταξιάρχίας Αεροπορίας Στρατού και φυσικά πλοία και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού.
  • 17 – 22 Οκτωβρίου – Beyond Horizon: Συμμαχική άσκηση που εκτελείται στη Βουλγαρία και αφορά την εξάσκηση Μονάδων Στρατονομικών Υπηρεσιών. Συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Σκόπια, Ρουμανία.
  • 17 – 20 Οκτωβρίου – Steadfast Noon: Άσκηση που πραγματοποιείται στο Βέλγιο με τη συμμετοχή δύο αξιωματικών της χώρας μας και αφορά τη χρήση ειδικών όπλων.

Χιλιάδες στελέχη των τριών Κλάδων εμπλέκονται στο εντυπωσιακό εκπαιδευτικό σερί εντός και εκτός συνόρων, με το μήνυμα που στέλνει το ΓΕΕΘΑ να είναι ξεκάθαρο: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες. Εκπαιδεύονται, προετοιμάζονται, επαγρυπνούν. Όποιος αποφασίσει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά».

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν σταματούν φυσικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις τον Οκτώβριο. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία ο Νοέμβριος θα είναι μήνας – φωτιά, με αλλεπάλληλες ασκήσεις εντός και εκτός συνόρων, ενώ θυμίζουμε πως στις 7 Νοεμβρίου (Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ) είναι και η γιορτή της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με το ΓΕΑ να σχεδιάζει ήδη σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνουμε τέλος πως, τον Νοέμβριο διεξάγεται και η μεγάλη διακλαδική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, «Μέδουσα ‘22», η οποία έχει πλέον καθιερωθεί και ενισχύει την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Είναι πιθανό, για μια ακόμη χρονιά, στην άσκηση να συμμετάσχουν και οι Δυνάμεις της Κύπρου, ενώ παραμένει άγνωστο αν σε κάποιο από τα σενάρια «παίξουν» και γαλλικά πλοία ή αεροσκάφη, όπως το 2020. Φέτος η «Μέδουσα» θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο, μιας και πέρυσι είχε γίνει στην Κρήτη.

Σχετικές ειδήσεις