ΕΘΝΙΚΑ

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Tayfun: Έμμεση απειλή στην Ελλάδα

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου Tayfun: Έμμεση απειλή στην Ελλάδα

Με προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων -κυρίως σε Ελλάδα και ΗΠΑ – μοιάζει η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun από την Τουρκία.

Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun από την Τουρκία, με βεληνεκές 561 χλμ, που σύμφωνα με τα γραφήματα που διέρρευσαν οι Τούρκοι ανάλογα με το από πού θα εκτοξεύονταν θα μπορούσε να χτυπήσει οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια, είχε -και- τη σημασία ενός μηνύματος στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης.

Οι λεπτομέρειες για τις δυνατότητες και τη στόχευση του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές και η Αθήνα θα περιμένει τις δικές της πληροφορίες ώστε να επιβεβαιώσει το γεγονός και να το εκτιμήσει πλήρως.

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο Αιγαίο;

Ακόμα και ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς πάντως, δεν είναι ικανός να αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκτιμάται συγκεκριμένα ότι δεν είναι το όπλο που θα κάνει τη διαφορά, σε σχέση με το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο των δύο πλευρών.

Άλλωστε η Τουρκία, ήδη διέθετε μικρότερου βεληνεκούς – μεν- βαλλιστικούς πυραύλους – δε- όπως οι Yildirim και Bora αλλά και τους Atacms, τους οποίους διαθέτει και η Ελλάδα. Το βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραύλων κυμαίνεται από 150 μέχρι 300 χλμ.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα διαθέτει οπλικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς Patriot και Hawk αλλά και S-300 τα οποία μπορούν να αποκρούσουν αποτελεσματικά βαλλιστικούς πυραύλους.

Πρόσφατα μάλιστα, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, είχαν πραγματοποιηθεί αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές βολές με Patriot και Hawk από πολυεθνικό σχηματισμό, Ελλάδας, Ολλανδίας και Γερμανίας.

Σχετικές ειδήσεις

Οι ΗΠΑ, οι Τούρκοι και η αλήθεια για την αποστρατιωτικοποίηση

Γιατί ο Ακάρ μιλά για συνάντηση με την ελληνική πλευρά