ΕΘΝΙΚΑ

Οι ΗΠΑ, οι Τούρκοι και η αλήθεια για την αποστρατιωτικοποίηση

Οι ΗΠΑ, οι Τούρκοι και η αλήθεια για την αποστρατιωτικοποίηση

Ποια είναι άραγε η πραγματική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην διαμορφωθείσα ελληνοτουρκική κρίση; Τι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα; Η στάση των φιλελλήνων παραγόντων της πολιτικής ζωής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή μήπως η επίσημη διπλωματία του State Department;

Αν θέλουμε να είμαστε προσγειωμένοι θα πρέπει ίσως να ξαναδιαβάσουμε την πρόσφατη δήλωση που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία: «Δεν υποστηρίζουμε καμία πλευρά στο Αιγαίο!». Ο,τιδήποτε άλλο πιστεύουμε εντός Ελλάδας είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζέφρι Λ. Φλέικ, έσπευσε χθες να σημειώσει ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Ουάσιγκτον αναφορικά με την ασφάλεια στο Αιγαίο. «Η αμυντική μας συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι αμερόληπτη και εξισορροπημένη και προς τις δύο πλευρές. Οι συντονισμένες προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να μπει ένα τέλος στον βίαιο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση του κ. Φλέικ η οποία αναρτήθηκε στο Twitter της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Για την Τουρκία, ο Τζέφρι Φλέικ αναφέρει ότι «συνεχίζει να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη, προωθώντας ειδικά την επισιτιστική ασφάλεια και καλλιεργώντας τον διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Για τη χώρα μας, σημειώνει ότι η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ μαζί της «ενισχύει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Και καταλήγει: «Ο πρωταρχικός στόχος που μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Και προσέξτε η δήλωση αυτή έρχεται περίπου παράλληλα με την συνομιλία που είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζεικ Σάλιβαν. Πρόκειται για την δεύτερη επικοινωνία μέσα σε λίγες ημέρες που είχε ο Καλίν με τον Σάλιβαν και τούτο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Όπως και οι απειλές του Καλίν αμέσως μετά την συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό. Ο Καλίν επί της ουσίας ζήτησε παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αποσυρθεί ο αμυντικός εξοπλισμός που υπάρχει στα ελληνικά νησιά.

«Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε ο Καλίν. Ο σύμβουλος του Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber δήλωσε: «Ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις. Η επικοινωνία με δανεική δύναμη είναι στρατηγικό λάθος. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ».

Τα οπλικά συστήματα που ενοχλούν τους Τούρκους

Ο Καλίν μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα τις προκλήσεις λέγοντας: «Χθες το είπα και στην συνομιλία μου με τον Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. Του είπα 'τα οπλικά συστήματα που τους παραχωρείτε τα μεταφέρουν στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Το έχετε αντιληφθεί αυτό;. To είχα πει και στην τετ α τετ συνάντηση μας στην Κωνσταντινούπολη. Προειδοποιήστε τους Έλληνες μην σας χρησιμοποιήσουν'. Εκείνος μου είπε πως θα κάνουν κάποια βήματα, δεν παίρνουν το μέρος κανενός, δεν είναι υπέρ της έντασης. Τότε του είπα 'μην επιτρέπετε τους Έλληνες να σας χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο'. H πηγή της έντασης είναι η Ελλάδα. Και πάλι η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κάνει βήματα για να μειωθεί η ένταση. Για παράδειγμα ας ξεκινήσουν αποσύροντας τα όπλα, οπλικά συστήματα, στρατιωτικές δυνάμεις, αστυνομικές δυνάμεις, από τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Δεν έχει σημασία αν είναι αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά συστήματα».

Αποστρατιωτικοποίηση σημαίνει αφοπλισμός

Από τα συμφραζόμενα του Καλίν προκύπτει αυτό που έχουμε επισημάνει πολλές φορές από το Newsbomb.gr ότι οι Τούρκοι όταν μιλούν για αποστρατιωτικοποίηση δεν εννοούν την αποχώρηση στρατευμάτων από τα νησιά, αλλά την απομάκρυνση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που οι ίδιοι θεωρούν μεγάλης δύναμης πυρός. Γι’ αυτό και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τον όρο «μερική αποστρατιωτικοποίηση» εννοώντας προφανώς τον πλήρη «αφοπλισμό» των νησιών, την ώρα που οι Τούρκοι απέναντι ξεκίνησαν τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και σχετικό ρεπορτάζ στους New York Times το οποίο προσπαθεί να αναλύσει την κλιμακούμενη ρητορική κατά της Ελλάδας και είναι εκείνη που εφιστά πλέον ιδιαίτερη προσοχή, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ. Στο δημοσίευμα με τίτλο «Οι εκλογές πλησιάζουν ο Ερντογάν ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα», ο Sinan Ulgen, διευθυντής του EDAM, ενός ερευνητικού ιδρύματος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι φυσικά υπήρχε εκλογική πτυχή στις ενέργειες του Ερντογάν. Υπήρχαν όμως επίσης βαθιά ριζωμένα προβλήματα, που ευνοούν τη χρόνια αστάθεια και τις επικίνδυνες εντάσεις. «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά από ανεπίλυτες διμερείς διαφορές και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάθε φορά που ένας πολιτικός στην Άγκυρα ή στην Αθήνα θέλει να αυξήσει τις εντάσεις», είπε.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι δύο χώρες παραλίγο να μπουν σε πόλεμο τη δεκαετία του 1970 για την εξερεύνηση ενέργειας στο Αιγαίο, το 1995-96 για αμφισβητούμενες διεκδικήσεις σε ακατοίκητες βραχονησίδες στην ανατολική Μεσόγειο και το 2020, πάλι για ενεργειακή εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. «Και τώρα είμαστε ξανά σε αυτό το σημείο», είπε ο κ. Ulgen. «Και γιατί; Λόγω εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό, καθιστώντας τις εντάσεις με την Ελλάδα έναν εύκολο και παραδοσιακό τρόπο, για να αποσπάσει την προσοχή και να πετύχει υποστήριξη. Ο Ερντογάν προεδρεύει μιας καταστροφικής οικονομίας, με τον πληθωρισμό να τρέχει επίσημα στο 83% ετησίως -αλλά πιθανότατα υψηλότερο- και το νόμισμα να υποτιμάται. Το τουρκικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ένα μέτρο πλούτου, μειώθηκε σε περίπου 7.500 δολάρια από 12.600 δολάρια το 2013, με βάση τον πραγματικό πληθυσμό της Τουρκίας, ο οποίος περιλαμβάνει τώρα περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Bilge Yilmaz, καθηγητή στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για το συνεχιζόμενο κόστος των προσφύγων, τους οποίους δέχθηκε ο Ερντογάν ως γενναιόδωρη χειρονομία προς τους μουσουλμάνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ωστόσο, ο Ερντογάν, σημειώνουν οι New York Times θεωρείται ότι έχει ένα σταθερό 30% των ψήφων ως βάση του και κυριαρχούν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, με πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης να φυλακίζονται ή να φιμώνονται. Σε έκθεσή της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» και είπε ότι «στον τομέα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την αρνητική τάση κατά προτεραιότητα με την αντιμετώπιση της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα».

Διαβάστε ακόμα