ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

«Ανησυχητική η αυτονομία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία»

«Ανησυχητική η αυτονομία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία»

O ναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης εξέφρασε την ανησυχία του στο Newsbomb.gr για την Τουρκία η οποία όπως είπε «τρέχει» 732 διαφορετικά αμυντικά προγράμματα.

Καμπανάκι για την πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας «χτύπησε» ο Ναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Με αφορμή και τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν από την δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, o κ. Πολίτης έκανε λόγο για μια τεχνολογία πάνω στην οποία γίνονται έρευνες από το 2000 στην Τουρκία.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία «τρέχει» αυτή την ώρα 732 αμυντικά προγράμματα αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων άρματα μάχης, ελικοφόρα και drones. Μάλιστα ξοδεύει όπως είπε περίπου 10 δισ. από το ΑΕΠ της για τα εξοπλιστικά της ενώ έχει και 8 χώρες-πελάτες που αγοράζουν τα drone Bayraktar.

«Πρέπει πάρουμε σοβαρα τι γίνεται στην αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία» σχολίασε ο κ.Πολίτης προσθέτοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να επαναφέρει δικά της προγράμματα παραγωγής. Σημαντικό όπως είπε είναι να επανενεργοποιθηθούν τα τρία ναυπηγεία της χώρας αλλά και να αξιοποιηθεί η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία). Σχετικά με τους πυράυλους Patriot που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα, δάνεισε μια συστοιχία στη Σαουδική Αραβία η οποία εξέλιξε τα λογισμικά τους.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο ναύαρχος ε.α εφιστά την προσοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες του Oruc Reis στη Μεσόγειο και αλλά και στο πλωτό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han». «Να ανησυχούμε πάρα πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης.

Μάλιστα η Άγκυρα όπως είπε σχεδιάζει να χρησιμποποιήσει ελικοφόρο πλοίο στο Αιγαίο ώστε να προσγειώνονται drone τα οποία θα μπορούν να κάνουν υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Σημείωσε επίσης ότι έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η Άγκυρα «σηκώνει» Bayraktar για να κάνει υπερπτήσεις καθώς κοστίζει πολύ λιγότερο μια πτήση τους από ότι με τα F-16.

Είναι σημαντικό που σηκώνουν μπαιρακτάρ είναι πιο φθηνό από φ16. ΥΠΕ

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι παρά την επιθυμία για διάλογο που εκφράζουν ορισμένες φορές οι Τούρκοι αξιωματούχοι και παρά τη συνάντηση Ακάρ-Παναγιωτόπολου, συνεχίζουν ακάθεκτοι τις προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Κορβέτες: «Αγκάθι» τα ναυπηγεία – Νέοι παίκτες στην εξυγίανση της Ελευσίνας

Υπερπτήση ζεύγους τουρκικών F-16 πάνω από την Κίναρο

Πολεμική Αεροπορία: Χτίζεται η «φωλιά» των νέων Ικάρων