ΕΘΝΙΚΑ

Ακραία πρόκληση των Τούρκων: Κρατούν ώρες τον Τζιτζικώστα στη Σμύρνη

Ακραία πρόκληση των Τούρκων: Κρατούν ώρες τον Τζιτζικώστα στη Σμύρνη
Οι Τούρκοι κρατούν παράνομα τον Απόστολο Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και δεν του επιτρέπουν την είσοδο στην Τουρκία

Η παράνομη κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και η μη είσοδός του στην Τουρκία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο - Τι δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στο Newsbomb.gr

Σε μια άνευ προηγούμενη πρόκληση έχει προχωρήσει για μία ακόμη φορά η Τουρκία, κρατώντας παράνομα στη Σμύρνη τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Οπως δήλωσε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία χωρίς να μου εξηγούν τους λόγους». Συνεργάτης, μάλιστα, του Απόστολου Τζιτζικώστα δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο Newsbomb.gr ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να απαντήσει στο γιατί αποφάσισε αυτή τη φορά να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του Απόστολου Τζιτζικώστα, δεδομένου ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε εκεί για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης - Μεσογείου.

Αντιδράσεις Θεοδωρικάκου - ΥΠΕΞ για την παράνομη κράτηση Τζιτζικώστα στη Σμύρνη

Αμέσως μετά τις αποκλειστικές δηλώσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα στο Newsbomb για την παράνομη κράτησή του στη Σμύρνη, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την αμέριστη συμπαράστασή του αναφέροντας του οτι η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι απαιτείται καταγγέλλοντας την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια, στην οποία υποβάλλεται από το πρωί από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές οτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος με μήνυμά του στο Facebook. Την επικοινωνία του κ. Θεοδωρικάκου με τον κ. Τζιτζικώστα είχε αναφέρει πρώτο το Newsbomb με τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο να είναι καταιγιστικές.

Πάντως, ο Απόστολος Τζιτζικώστας που έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί του Σαββάτου με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου, παραμένει ψύχραιμος - αν και βρίσκεται για ώρες στο πλοίο χωρίς εξηγήσεις για ώρες στο γιατί δεν του επιτρέπεται η είσοδος. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν η Τουρκία δεν δώσει εξηγήσεις για την παράνομη κράτησή του ο ίδιος θα αποχωρήσει αλλά οι αντιδράσεις για μία ακόμη φορά κατά της Αγκυρας και της πολιτικής που επιλέγει να ακολουθήσει ο Ρετζέπ Ερντογάν θα είναι καταιγιστικές. Η Αγκυρα, πάντως, παρά τις εξηγήσεις που ζητούν όλοι, ακολουθεί την πολιτική της σιωπής...

Σχετικές ειδήσεις