ΕΘΝΙΚΑ

Falcon Eye 3: Φτερό με φτερό Έλληνες και Άραβες στην Κρήτη, ενώ ο Αρχηγός Φλώρος βρίσκεται στο Ριάντ

Falcon Eye 3: Φτερό με φτερό Έλληνες και Άραβες στην Κρήτη, ενώ ο Αρχηγός Φλώρος βρίσκεται στο Ριάντ

Μεθοδικά το ΓΕΕΘΑ ενισχύει τη συνεργασία με χώρες - «κλειδιά» του αραβικού κόσμου – Πυλώνας σταθερότητας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Την ώρα που η Τουρκία επιλέγει εμμονικά τη διατήρηση της έντασης σε Αιγαίο και Μεσόγειο, η χώρα μας επιχειρεί τη δημιουργία ενός ισχυρού άξονα απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Το ΓΕΕΘΑ, με τη στρατιωτική διπλωματία που έχει αναπτύξει, ενδυναμώνει συνεχώς την αμυντική συνεργασία με χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, προκαλώντας την οργή του τουρκικού καθεστώτος, που προσπαθεί απεγνωσμένα να σπάσει τους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ της Αθήνας και μουσουλμανικών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψή του στην Ιορδανία, όπου είχε εξαιρετικά σημαντικές επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, αρχηγού του σαουδαραβικού γενικού επιτελείου, πτεράρχου Φαγιάντ μπιν Χαμέντ Αλ Ρουβάιλι.

Την ίδια ώρα, όπως σας έχουμε ενημερώσει, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, έχουν μετασταθμεύσει έξι μαχητικά F-15 της Σαουδικής Αραβίας για την άσκηση Falcon Eye 3, η οποία διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και θα ξεκινήσει αύριο, 9 Νοεμβρίου. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τις αραβικές χώρες, είχε αναλάβει πριν από τρία χρόνια πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, διοργανώνοντας την πρώτη Falcon Eye στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η διμερής Άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise) με την επωνυμία «FALCON EYE – 3», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, και θα λάβει χώρα από την Αεροπορική Βάση της Σούδας (115 ΠΜ).

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες Χώρες που έχει σχεδιάσει, συντονίζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο Χωρών, μέσω της εκτέλεσης απαιτητικών σεναρίων που μεγιστοποιούν το εκπαιδευτικό όφελος και επαυξάνουν την μαχητική ικανότητα των συμμετεχόντων και την διαλειτουργικότητά τους.

Η «FALCON ΕΥΕ – 3» αποτελεί συνέχεια των ασκήσεων «FALCON ΕΥΕ – 1» () και «FALCON ΕΥΕ – 2» και στο πλαίσιό της έχουν μετασταθμεύσει 6 Μαχητικά Αεροσκάφη F-15, 7 Μεταγωγικά Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού (Multi-Role Tanker Transport – MRTT) καθώς και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στο FIR Αθηνών με την εκτέλεση σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Εναέριας Υπεροχής [Defensive Counter Air (DCA) vs Offensive Counter Air (OCA)] και Εκπαίδευσης Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT), ενώ την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY).