ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Διάλογος μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Διάλογος μετά τις εκλογές στην Τουρκία
Ο Ερντογάν απομακρύνεται από τον διάλογο με την Ελλάδα
Associated Press

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία τόσο απομακρύνεται από την κοινή λογική ο Ερντογάν. Στο στόχαστρο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η συνολική στάση της Τουρκίας φαίνεται ότι την απομακρύνει από κάθε σοβαρό διάλογο με την Ελλάδα, αφού όσο ο Ερντογάν πλησιάζει προς τις κάλπες όλο και απομακρύνεται από την κοινή λογική.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας χθες από το Λίβανο όπου βρέθηκε, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Ο κ. Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, μετά το πέρας της συνάντησής τους, πρόσθεσε πως η Ελλάδα ευελπιστεί ότι «μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τη μοναδική διμερή διαφορά μας, επί τη βάσει πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Αναφερόμενος μάλιστα στη συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι «η εξέλιξη αυτή, ανοίγει τον δρόμο για προσαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις γι' αυτό». Η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αντίθετα με την Τουρκία που όπως σημείωσε «αγνοεί τη γεωγραφία και την απλή κοινή λογική» με το «πρόσφατο άκυρο, παράνομο, ανύπαρκτο μνημόνιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την Λιβύη».

Οι παραπάνω δηλώσεις του ΥΠΕΞ έρχονται λίγες ώρες μετά την κίνηση της Αθήνας που αιφνιδίασε για τα καλά τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία με τις έρευνες του Sanco Swift για υδρογονάνθρακες που ξεκίνησαν προχθές. Προφανώς η Άγκυρα δεν θα κάτσει με «σταυρωμένα τα χέρια». Ήδη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ερευνητικό Αμντουλχαμίντ Χαν ολοκλήρωσε τις έρευνες του στον Κόλπο της Αττάλειας, όπου ήδη έχει φθάσει και πραγματοποιεί έρευνες το Oruc Reis και βρίσκεται ήδη από προχθές στο λιμάνι του Τασουτσού για συντήρηση.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ενέργειας της Τουρκίας αλλά και του Ερντογάν οι οποίοι έχουν προαναγγείλει εδώ και καιρό έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αναφερθεί στην «πρόσκληση» της Λιβύης για έρευνες στις λιβυκές θαλάσσιες περιοχές γίνεται σαφές ότι οι Τούρκοι θα βάλουν μπροστά τη Λιβύη για να δημιουργήσουν πρόβλημα νοτίως της Κρήτης.

Ο προβληματισμός υπάρχει για τα σημεία όπου δεν έχει οριοθετηθεί τουλάχιστον για την ώρα υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και η Τρίπολη διεκδικεί τμήματα της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στη Λιβύη τα πράγματα είναι κινούμενη άμμος αφού έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Ντμεϊμπά και του επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) Φαρχατ Μπενγκτάρα, ο οποίος έχει αυτονομηθεί και σύμφωνα με Άραβες αναλυτές έχει βρεθεί πολύ κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπρόσθετα, πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Ενέργειας της Λιβύης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέφραζε στήριξη στις προτάσεις του προέδρου της NOC για διασύνδεση με αγωγό της Λιβύης με την Ελλάδα, ανέφερε πως ότι «δεν έχει νόημα» η σύνδεση της Λιβύης με την Ελλάδα καθώς λειτουργεί ήδη η διασύνδεση «Green Stream» Μελίτας -Σικελίας, από το 2004 που συνδέει τη Λιβύη με το ευρωπαϊκό δίκτυο στο ποιο είναι συνδεδεμένη και η Ελλάδα.

Στο στόχαστρο ο Βαρθολομαίος – Χτύπημα κατά της ορθοδοξίας

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι – με τα φερέφωνά τους - βάζουν στο στόχαστρό τους ακόμα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στο στόχαστρο του απόστρατου αντιναυάρχου και ενός εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί με ένα απαράδεκτο άρθρο του σε τουρκική ιστοσελίδα υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στη… Δικαιοσύνη!

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιναύαρχος, η χρήση του όρου «Οικουμενικός» είναι παράνομη γιατί «είναι Τούρκος πολίτης και θρησκευτικός λειτουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας». Σχετικά με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στο Διαθρησκευτικό Συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μπαχρέιν και στην χρησιμοποίηση του όρου «Οικουμενικός», το οποίο είναι αγνόηση του Συντάγματος της Τουρκικής Δημοκρατίας, έγραψε ότι «καλώ άμεσα τους αρμόδιους να ξεκινήσουν έρευνα για τον Τούρκο πολίτη «ιερέα», με την κατηγορία της «άσκησης δραστηριοτήτων κατά της αδιαίρετης ακεραιότητας του Κράτους».

Στο άρθρο του ο απόστρατος Αντιναύαρχος έγραψε ότι πρέπει να του απαγορευτεί η χρήση των όρων «Κωνσταντινούπολη», «Κράτος της Νέας Ρώμης» και «Οικουμενικός», ενώ ζήτησε να του ακυρωθεί το διαβατήριο και βάση της αμοιβαιότητας. «Αυτός ο «ιερέας» να έχει την ίδια μεταχείριση που έχει κι ο εκλεγμένος μουφτής της δυτικής Θράκης», επισήμανε στο προκλητικό του άρθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος απόστρατος έχει καταφερθεί ουκ ολίγες φορές εναντίον της Ελλάδας με προκλητικές δηλώσεις. Ειδικότερα κατά το παρελθόν έχει πει πως η Ελλάδα «έχει σχέδιο να εισβάλλει στο Αιγαίο». Μέρος αυτού του ελληνικού σχεδίου, που έχει τρεις φάσεις και έχει εκπονηθεί από το 2017, αποτελούν- σύμφωνα με τον ίδιο- οι 16 χάρτες που παρουσίασε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωκοινοβούλιο: «Λάβρος» ο εισηγητής για την Τουρκία

ΥΠΕΞ: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Πρόκληση Ερντογάν: Το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών