ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική άσκηση «Niriis– 22»

Ένοπλες Δυνάμεις: Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική άσκηση «Niriis– 22»

Για μια ακόμη φορά το οι Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων. 

Συνεχής εκπαίδευση, ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επίδειξη σημαίας σε όλα τα κρίσιμα σημεία του Αιγαίου και της Μεσογείου. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί το το ΓΕΕΘΑ, με τους τρεις Κλάδους να ακολουθούν ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση «Niriis-22» από 5 έως 13 Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Όπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετείχε, επίσης, η Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two) όπως και η Μόνιμη Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two) με ναυτικές μονάδες του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδος, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η άσκηση ήταν πολυεθνική διακλαδική τύπου INVITEX (Invitation Exercise), ενώ σε αυτήν συμμετείχαν παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Βουλγαρία, τα ΗΑΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Σαουδική Αραβία και την Σλοβενία.

Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν με 4 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, 3 υποβρύχια, 4 ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βημάτων, 2 πλοία γενικής υποστήριξης, 3 ναρκοθηρευτικά, ένα αρματαγωγό, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, δυνάμεις πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ακόμη, συμμετείχαν μία φρεγάτα από την Ισπανία, ένα αντιτορπιλικό, ένα ελικόπτερο S-70 και ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, τρία ναρκοθηρευτικά της SNMCMG 2 από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης από την Γερμανία, ένα παράκτιο περιπολικό από την Πορτογαλία, καθώς και δύο ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων από το Ισραήλ.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις μορφές του Ναυτικού Πολέμου.

Κυρίως, δόθηκε έμφαση σε αντιναρκικές επιχειρήσεις, ασκήσεις πυρών, γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας, αντιαεροπορικού πολέμου και προστασίας δυνάμεων, αμφίβιες επιχειρήσεις, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών επιφανείας και αέρος, προστασία κρίσιμων υποδομών, ναυτική αποτροπή αλλά και εκκένωση αμάχων.