ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκάνδαλο» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκάνδαλο» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη
O Νίκος Δένδιας στη Βεγγάζη
Twitter

Ο τουρκικός Τύπος βρήκε την ευκαιρία να στοχοποιήσει για ακόμα μια φορά την Ελλάδα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κάνοντας λόγο για «διπλωματική ντροπή», σχετικά με το διπλωματικό επεισόδιο που έστησε η Λιβύη.

«Σκάνδαλο» βαφτίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ το διπλωματικό επεισόδιο που έστησε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς σε βάρος του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Η Yeni Şafak κάνει λόγο για «διπλωματική ντροπή» του Νίκου Δένδια και «σκάνδαλο». Συγκεκριμένα, ο τίτλος είναι: «Διπλωματικό σκάνδαλο στη Λιβύη του Έλληνα υπουργού Δένδια: Πολύ σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Τρίπολης.»

Το κείμενο μέσα αναφέρει ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπέγραψε μια πολύ μεγάλη διπλωματική ντροπή στη Λιβύη. Ο Δένδιας, τον οποίο πήγε να υποδεχθεί η Λίβυα ΥΠΕΞ Νάιλα Μάνγκους, δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Τρίπολη και πήγε στη Βεγγάζη, την αποκαλούμενη πρωτεύουσα του πραξικοπηματία Χαφτάρ».

Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη ΛιβύηYeni Safak

Αντίστοιχα, η Haber 7 κάνει λόγο για «διπλωματική αλαζονεία από τον Έλληνα υπουργό Δένδια! Πολύ σκληρή δήλωση από τη Λιβύη». Όπως αναφέρει το μέσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πέρασε στη δήθεν πρωτεύουσα του Hafter, Βεγγάζη, αγνοώντας την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, που ήρθε να τον χαιρετήσει, και χωρίς να πραγματοποιήσει συνάντηση. Τονίζει, μάλιστα, ότι πρόκειται για διπλωματική αυθάδεια.

Από την άλλη, η λαϊκιστική Milliyet αναφέρει ότι «η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι 'προσωρινή' και θέλει οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία να θεωρούνται 'άκυρες'. Έχοντας υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η Ελλάδα ακυρώθηκε με την κίνηση της Άγκυρας στη Λιβύη. Με τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, το μεσογειακό όνειρο της Ελλάδας χωρίστηκε στη μέση».

Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη ΛιβύηMilliet

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αντέδρασε λέγοντας: «Θα λάβουμε τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα, που προστατεύουν το κύρος και την κυριαρχία του λιβυκού κράτους.»

«Παρά τις χυδαίες πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τις περασμένες ημέρες ενάντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτους και τις ασύμμετρες δηλώσεις σχετικά με την κυριαρχία της Λιβύης και τις φιλοδοξίες του λαού της, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης του έδωσε την άδεια να επισκεφθεί την Τρίπολη στις 17 Νοεμβρίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου.

Το χρονικό του επεισοδίου

O Έλληνας υπουργός ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Τον Νίκο Δένδια όμως στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, βρέθηκε να περιμένει η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της οποίας η θητεία έχει λήξει, Λέιλα Μανγκούς, η οποία και είχε υπογράψει την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

Η Μανγκούς περίμενε τον Έλληνα υπουργό στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου. Ο υπουργός αμέσως ενημέρωσε ότι δεν θα κατέβει από το αεροπλάνο και πως η επίσκεψη στην Τρίπολη ακυρώνεται. Διαμήνυσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιβάλλει κανείς στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Μια συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τη συγκεκριμένη υπουργό, θα σήμαινε αυτόματα και «νομιμοποίησή» της. Έτσι η σκάλα του αεροπλάνου του υπουργού δεν κατέβηκε ποτέ και η ελληνική αποστολή αποφάσισε την ακύρωση της επίσκεψης του.

Το δεύτερο σκέλος του επεισοδίου

Το επεισόδιο όμως δεν ολοκληρώθηκε εκεί. Όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος ζήτησε να απογειωθεί από την Τρίπολη για Βεγγάζη όπου ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί το ταξίδι του υπουργού, η Τρίπολη ενημέρωσε ότι δεν δίνει την άδεια πτήσης.

To «καψώνι» συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και το αεροσκάφος χρειάστηκε να πετάξει μέσω FIR Μάλτας για να φτάσει στη Βεγγάζη όπου συνεχίζεται το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Η εκτίμηση του υπουργείου

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός, έχει εμπλοκή η τουρκική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του και βρίσκεται στη Βεγγάζη, ωστόσο η ελληνική πλευρά αξιολογεί το περιστατικό σε όλα τα επίπεδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει «η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Λιβύη: Η Τρίπολη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Προκαλεί το λιβυκό ΥΠΕΞ για Δένδια: Καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη -Το τρικ και ο στόχος