ΕΘΝΙΚΑ

Κορβέτες: Γαλλική ρελάνς ή ιταλικό colpo grosso; «Κλειδώνει» η εισήγηση Πετράκη

Κορβέτες: Γαλλική ρελάνς ή ιταλικό colpo grosso; «Κλειδώνει» η εισήγηση Πετράκη

Συνεδριάζει σήμερα το ΣΑΓΕ το οποίο θα εγκρίνει την απόφαση για απόκτηση κορβετών – Στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη οι τελικές προτάσεις των «μνηστήρων».

Η αλήθεια είναι πως οι εικόνες των κορβετών Gowind του αιγυπτιακού ναυτικού, κατά τη διάρκεια της άσκησης Μέδουσα 12 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το πρωί της Τετάρτης (23/11), δημιούργησαν αναπόφευκτες σκέψεις για το πότε θα προχωρήσει το πολυπόθητο πρόγραμμα για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Την ίδια ώρα όμως που οι αιγυπτιακές Gowind επιχειρούσαν στα ανοικτά των ακτών της Αλεξάνδρειας σε άψογη συνεργασία με τις φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» του ελληνικού Στόλου, ευχάριστα νέα έρχονταν περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά και συγκεκριμένα από το ελληνικό «Πεντάγωνο».

Αυτά δεν είναι άλλα από τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το πρόγραμμα απόκτησης κορβετών για τον ελληνικό Στόλο.

Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια, τις προκλήσεις της Άγκυρας και τις ενέργειες της χώρας μας για έρευνες υδρογονανθράκων μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, είναι προφανές πως περιθώρια για καθυστερήσεις και αδράνεια δεν υπάρχουν. Για τον λόγο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θέλει να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι διαδικασίες ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει πολλές και νέες πλώρες. Τι σημαίνει αυτό; Πως τόσο το πρόγραμμα των κορβετών όσο και η ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra, αλλά και ο εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θα παραδώσει την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού στην πολιτική ηγεσία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε πως στις 9 Νοεμβρίου το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο ενεργοποίησε το πρόγραμμα για την αγορά Κορβετών, ζητώντας ουσιαστικά την εκταμίευση των χρημάτων. Αφού περάσει από το σημερινό ΣΑΓΕ, θα έρθει ως επείγον θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι τότε βεβαίως, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θα έχει λάβει τις οριστικές, τροποποιημένες προτάσεις μνηστήρων, Γάλλων και Ιταλών και θα παραδώσει την εισήγησή του στην πολιτική ηγεσία που θα λάβει και την οριστική απόφαση.

Ποιος θα πάρει τη δουλειά;

Τώρα, όσον αφορά τις τελικές προτάσεις των μνηστήρων, πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο, στο οποίο φυσικά παίζει ρόλο και το ζήτημα των ναυπηγείων και η εξυγίανσή τους.

Ωστόσο, στο Πολεμικό Ναυτικό διαμηνύουν πως η δική τους τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και το οικονομικό όφελος.

Υπενθυμίζουμε πως δύο είναι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν προτάσεις που ικανοποιούν απόλυτα το Πολεμικό Ναυτικό. Οι Γάλλοι με τις κορυφαίες κορβέτες Gowind της Naval Group (κατασκευάστρια εταιρεία και των φρεγατών Belh@rra) και οι Ιταλοί που υποστηρίζονται και από ΗΠΑ με τις πανίσχυρες κορβέτες FCX-30 γνωστές ως κλάσης Doha, της εταιρείας Fincantieri, η οποία έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΝΕΧ, εταιρεία που θέλει να προχωρήσει στην εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Θα πρέπει να τονίσουμε λοιπόν πως μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα, με τους υποψηφίους να ετοιμάζουν ρελάνς στα τελευταία μέτρα της κούρσας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Naval Group αναπροσαρμόζει τα πλάνα της και ετοιμάζεται να καταθέσει μια πρόταση - «πακέτο», για απόκτηση από τη χώρα μας και της φρεγάτας Belh@rra που απομένει, αλλά και δύο κορβετών Gowind, στην τιμή του 1,5 δισ. ευρώ, με τον οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη! Πρόκειται ασφαλώς για πολύ δελεαστική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες και η Fincantieri έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεση τροποποιήσεων στην πρότασή τους για τις κορβέτες κλάσης Doha, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι επίσης πολύ «δυνατοί».

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εξελίξεις για τις κορβέτες θα τρέξουν ταχύτατα εντός Δεκεμβρίου, ακόμα και με επίσημες ανακοινώσεις για τον μνηστήρα που θα πάρει τελικά τη «δουλειά».