ΕΘΝΙΚΑ

Στρατός Ξηρας: Έτσι εκπαιδεύεται για κάθε είδους καταστροφή

Στρατός Ξηρας: Έτσι εκπαιδεύεται για κάθε είδους καταστροφή

Στην άσκηση παρέστησαν εκπρόσωποι υπουργείων, της περιφέρειας Αττικής, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, εκπρόσωποι της Motor Oil και των ΕΛΠΕ αλλά και εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ και εθελοντικών ομάδων.

Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση ολοκληρώθηκε σήμερα (30/11) η άσκηση «Climate change disaster response - Castle 22» στον Ασπρόπυργο.

Η άσκηση περιελάμβανε αντιμετώπιση πυρκαγιάς, γεφύρωση ρήγματος σε επαρχιακή οδό λόγω έντονων βροχοπτώσεων, απολύμανση προσωπικού από διαρροή επικίνδυνου υγρού - αερίου και απεγκλωβισμό μολυσμένου προσωπικού.

Επίσης, περιελάμβανε εντοπισμό παλαιού πυρομαχικού κατά τη διάρκεια διάνοιξης ζωνών πυρασφαλείας, εντοπισμό και διακομιδή τραυματιών από δεξαμενή, αεροδιακομιδή, αντιμετώπιση πυρκαγιάς μετά από σεισμική δόνηση σε αντλία καυσίμων του στρατοπέδου, απεγκλωβισμό από πτώση μέρους κτιρίου σε όχημα, διακομιδή τραυματιών και απεγκλωβισμό επιβάτη αυτοκινήτου από όχημα εντός παρακείμενου ρέματος.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ συμμετείχε ενεργά με προσωπικό επί του πεδίου στην άσκηση.

Στην εκτέλεση της άσκησης, εκτός φυσικά από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, έδωσαν το «παρών» αξιωματικοί από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σαουδική Αραβία.

Ακόμη, παρέστησαν εκπρόσωποι υπουργείων, της περιφέρειας Αττικής, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, εκπρόσωποι της Motor Oil και των ΕΛΠΕ αλλά και εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ και εθελοντικών ομάδων.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως ο Στρατός Ξηράς έχει παρέμβει για να αναλάβει την εκτέλεση αποστολών για τη στήριξη και την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη. Με το προσωπικό και τα μέσα του συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και μη, την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, τη δημιουργία πρόχειρων δομών για τη στέγαση ατόμων, αλλά και την προμήθεια φαγητού.

Η οργάνωση, η πειθαρχία, ο συντονισμός, η πίστη στο λειτούργημα που επιτελούν και το αίσθημα του καθήκοντος, καθιστούν τα στελέχη του πολύτιμους αρωγούς στο έργο της Πολιτείας, η οποία όποτε χωλαίνει στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, ζητά τη βοήθεια των ανδρών με τα «χακί».

Τίποτα ωστόσο δεν γίνεται τυχαία. Για να μπορεί ο Στρατός Ξηράς να ανταποκρίνεται σε κάθε περίσταση, έχει προηγηθεί απαιτητική εκπαίδευση για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε γεγονός που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει, για κάθε φυσική καταστροφή, για κάθε επικίνδυνη κατάσταση, εντός και εκτός στρατοπέδων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και η Άσκηση "CLIMATE CHANGE DISASTER RESPONSE (CCDR) - CASTLE 22 «CCDR - CASTLE 22»" στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΕΜ) ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΑ» στον Ασπρόπυργο Αττικής.