ΕΘΝΙΚΑ

Φαρμακονήσι: Βίντεο με τουρκική ακταιιωρό να προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

Φαρμακονήσι: Βίντεο με τουρκική ακταιιωρό να προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού
Απρόκλητα μια τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο Φαρμακονήσι, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Απρόκλητα μια τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο Φαρμακονήσι, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Βίντεο ντοκουμέντο που έρχεται στη δημοσιότητα δείχνει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει η Τουρκία στο Αιγαίο. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το νέο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι έγινε το πρωί της 5ης Ιανουαρίου 2023.

Απρόκλητα μια τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Το MEGA φέρνει στη δημοσιότητα το βίντεο που τράβηξαν οι Τούρκοι. Σε αυτό το βίντεο δεν φαίνεται τίποτα από αυτά που προηγήθηκαν και δήθεν δείχνει απομάκρυνση ελληνικού σκάφους από τουρκικό, έχοντας μοντάρει τις προκλήσεις.

Οι εικόνες από το βίντεο δείχνουν καθαρά πόσο κοντά και με πόσο μεγάλη ταχύτητα πλησιάζει η τουρκική ακταιωρός το σκάφος του Λιμενικού, με κίνδυνο να το εμβολίσει. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες λιμενικοί βρίσκονται στην πρύμνη του σκάφους, είναι με τα όπλα στα χέρια και έτοιμοι να αντιδράσουν.

Οι Τούρκοι παραμένουν προκλητικοί ως την στιγμή που πέφτουν τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά. Μόνο τότε το τουρκικό σκάφος επιβραδύνει και ξεκινάει να απομακρύνεται.

Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι πάντα σε ετοιμότητα καθώς τέτοιου είδους επεισόδια γίνονται συχνά. Μάλιστα η Τουρκία για να προλάβει τις εξελίξεις διαστρέφει τα γεγονότα, όπως και σε αυτό το περιστατικό, λέγοντας πως ακταιωρός της απομάκρυνε το ελληνικό σκάφος, καθώς «παρενοχλούσε τους Τούρκους ψαράδες».

Επιστολή Δένδια στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Για τη χώρα μας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως οι προκλήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μία περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο» σε θάλασσα και αέρα.

Θέση πήρε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θυμίζοντας στην Τουρκία πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.