ΕΘΝΙΚΑ

Σεισμός Τουρκία: Το πικρό ποτήρι που θα πιει ο Ερντογάν

Ερντογάν
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την επιθετική του ρητορική
AP

Η αδυναμία και η ανικανότητα του Τούρκου προέδρου να διαχειριστεί την τεράστια τραγωδία που πλήττει τον λαό του προφανώς και θα παγώσει τα υπόλοιπα μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει – Γιατί ο Ερντογάν αναγκαστικά θα απευθυνθεί στη Δύση για να μπορέσει να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας του;

Το ότι οι Έλληνες διαθέτουν υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο παγκοσμίως. Η προσφορά και η ανθρωπιά δεν είναι θέμα διπλωματίας, είναι θέμα DNA της φυλής μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Κάθε φορά και σε κάθε τραγωδία η χώρα μας σπεύδει πρώτη και παρέχει απλόχερα όποια βοήθεια χρειαστεί και πολλές φορές από το υστέρημά της. Αυτό ακριβώς έκανε στην Τουρκία και θα το ξανακάνει όσες φορές και αν χρειαστεί. Οι άντρες της ΕΜΑΚ δεν είναι ήρωες. Είναι Έλληνες. Απλά οι ήρωες, επιχειρούν όπως οι Έλληνες. Χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα και χωρίς οιεσδήποτε σκοπιμότητες. Η χώρα μας δεν στέλνει βοήθεια για να εκβιάσει τις καλές σχέσεις γειτονίας, ούτε για να κερδίσει τη συμπάθεια του Ερντογάν ή της διεθνούς κοινότητας.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την επιθετική του ρητορική. Η αδυναμία και η ανικανότητα του Τούρκου προέδρου να διαχειριστεί την τεράστια τραγωδία που πλήττει τον λαό του προφανώς και θα παγώσει τα υπόλοιπα μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει. Και προφανώς αποδομείται πλήρως το σενάριο του εξωτερικού εχθρού το οποίο προσπαθεί εδώ και καιρό να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας του. Οι χιλιάδες νεκροί και οι εκατομμύρια άστεγοι θα είναι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο εφιάλτης του Τούρκου προέδρου. Ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να εξαφανιστεί με μπαξίσια. Δεν μπορεί να ξεγελά έναν ολόκληρο λαό για πολλά χρόνια, ούτε να εξαγοράσει τη συνείδησή τους με ένα τσουβάλι πατάτες και κρεμμύδια όπως έκανε πρόσφατα μπροστά στις κάμερες δήθεν για να εξαλείψει τη φτώχεια στα βάθη της Τουρκίας. Τη στιγμή που οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 11.000 ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε χθες ότι η κυβέρνηση του στοχεύει να χτίσει κατοικίες εντός ενός έτους για όσους έχουν μείνει χωρίς στέγη στις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ανακοινώνοντας επίσης πως οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα λάβουν 10.000 λίρες.

«Είναι η ώρα να είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «αν κάποιος προτιμά να μην μείνει σε σκηνές, μπορούμε να τον μεταφέρουμε σε ξενοδοχεία στην Αλάνια, τη Μερσίνα και την Αττάλεια» στις ακτές της Μεσογείου». Ακόμα και αυτή την τραγική ώρα παραμένει πολιτικός ψιλικατζής πιστεύοντας ότι μπορεί να απαλύνει τον πόνο με 10.000 λίρες… και με σπίτια χαρτόκουτα που θα φτιάξει σε ένα χρόνο.

Για να μπορέσει να ορθοποδήσουν οι πληγείσες περιοχές της γείτονος θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια τα οποία το καθεστώς Ερντογάν δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση. Ο Τούρκος πρόεδρος, αναγκαστικά θα απευθυνθεί στη Δύση για να μπορέσει να προχωρήσει στην αναγκαία ανοικοδόμηση. Τα μέχρι σήμερα νταηλίκια και ψευτοτσαμπουκάδες θα πρέπει να πάνε περίπατο μέχρι ο τουρκικός λαός να σταθεί στα πόδια του. Ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να είναι πρόεδρος με εκατομμύρια άστεγους στο δρόμο και κάτω από τα όρια της πείνας και της φτώχειας, όποιο καθεστώς κι αν επιβάλλει, όσες συλλήψεις κι αν κάνει, όσα ΜΜΕ κι αν αγοράσει… Θα χρειαστεί να απλώσει το χέρι του για δανεικά είτε στις ΗΠΑ, είτε στο IMF, είτε στην Ε.Ε.

«Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα», λέει μια παλαιά παροιμία και τώρα ο πολλά βαρύς Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να περπατήσει στα κάρβουνα…