ΕΘΝΙΚΑ

Ηρεμία στους ουρανούς του Αιγαίου: Ραγδαία μείωση των τουρκικών παραβιάσεων μετά τον φονικό σεισμό

Ηρεμία στους ουρανούς του Αιγαίου: Ραγδαία μείωση των τουρκικών παραβιάσεων μετά τον φονικό σεισμό

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, από τα επίπεδα-ρεκόρ του προηγούμενου διαστήματος, έπειτα από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου μειώθηκαν δραστικά. 

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, που έχει οδηγήσει σε ανείπωτη καταστροφή στα νοτιοανατολικά της χώρας και στον θάνατο τουλάχιστον 44.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση (ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί) φαίνεται ότι έχει μεταβάλλει, προσωρινά τουλάχιστον, το «δόγμα» της εξωτερικής πολιτικής της γείτονα, τουλάχιστον όσον αφορά στην παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Και ενώ τους τελευταίους μήνες οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και αερομαχίες στο Αιγαίο βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, από τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, παρατηρείται μια πρωτοφανής κάμψη.

Προφανώς τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, όσο και η βοήθεια που έσπευσε να προσφέρει η χώρα μας -τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με τις ομάδες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια- φαίνεται ότι έχουν «ηρεμήσει» και το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί, ειδικά αν συγκρίνουμε την κατάσταση στους ουρανούς του ανατολικού Αιγαίου τον Ιανουάριο με τον Φεβρουάριο.

Τον περασμένο μήνα, σημειώθηκαν 978 παραβιάσεις, από 66 οπλισμένους σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών, καθώς 75 εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για την αναχαίτισή τους. Σημειώθηκαν επίσης και 21 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Από τις 6 Φεβρουαρίου, παρατηρείται μείωση κατά 90% στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αφού έχουν σημειωθεί μόλις 104, κι από αυτές καμία από οπλισμένο τουρκικό μαχητικό, αλλά κυρίως από κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή drones. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε καμία εμπλοκή, ούτε και υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. «Όντως έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε αυτόν τομέα. Μακάρι να κρατήσει αυτό το κλίμα. Δεν το θεωρώ δεδομένο ότι θα κρατήσει, αλλά προς το παρόν η γείτων έχει άλλα προβλήματα πολύ σοβαρά», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις