ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά - Καλίν: Δεν σχεδιάζαμε ποτέ σύγκρουση με την Ελλάδα - Η Αθήνα δεν αποτελεί απειλή

Καλίμ
AP

Ο ίδιος θέλησε να γίνει κατανοητό πως η Τουρκία δεν θεωρεί πως απειλείται από την Ελλάδα και πως ειδικά την περίοδο αυτή επικρατεί ηρεμία

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξης στο Anadolu, όπου μίλησε μεταξύ άλλων και για τα ελληνοτουρκικά, προχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, τονίζοντας το «καλό» επίπεδο που βρίσκονται οι σχέσεις των δυο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε μάλιστα ότι πολύ πριν το χτύπημα των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, είχε στηθεί αι βρισκόταν σε λειτουργία ένας μηχανισμός αποκλιμάκωση και εξομάλυνσης των σχέσεων.

Ο ίδιος θέλησε να γίνει κατανοητό πως η Άγκυρα δεν θεωρεί πως απειλείται από την Αθήνα και πως ειδικά την περίοδο αυτή επικρατεί ηρεμία, η οποία μπορεί να αποτρέψει μια μελλοντική κρίση.

«Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση ή διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, είναι δικαίωμά μας να απαντήσουμε. Είναι καθήκον μας να λάβουμε προφυλάξεις» τόνισε ο Καλίν.

Ο ίδιος ζήτησε μάλιστα να ενισχυθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών και να μεταφερθεί και σε άλλα πεδία, όπως στον τουρισμό, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, στις ανθρώπινες σχέσεις. «Αυτό που συμβαίνει τώρα πρέπει να το ενισχύσουμε ώστε να έχουμε πολιτικό κεφάλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε θετικά» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Καλίν πρότεινε η Ελλάδα και η Τουρκία να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους, γιατί η εμπλοκή τρίτων, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, όπως είπε. «Είμαστε γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Μπορούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε και τώρα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό» κατέληξε ο Ιμπραχίμ Καλίν.