ΕΘΝΙΚΑ

Εγκαινιάζεται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το Μνημείο της Γ' Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα

Εγκαινιάζεται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το Μνημείο της Γ' Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα

Αναδεικνύεται ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το 1827 συγκλήθηκε η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα κατά την διάρκεια της οποίας εξελέγη ο Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Επιπλέον τότε συνετάχθη και επικυρώθηκε ο πρώτος οριστικός καταστατικός χάρτης της πατρίδας μας, το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος».

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορικότητα αυτού του μικρού χωριού, το 2021 ο σύλλογος «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» ξεκίνησε την ανέγερση μνημείου που να εξυμνεί αυτά τα γεγονότα μείζονος σημασίας, το οποίο με συνδρομές και δωρεές κατοίκων, μελών και φορέων ολοκληρώθηκε το 2023.

Τα εγκαίνια αυτού του σπουδαίας σημασίας μνημείου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 και συνδιοργανώνονται από την «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» και τον «Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821».

Το μνημείο θα εγκαινιάσει ο Διευθυντής Τμήματος Δωρεών της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ κ. Γιώργος Παγώνης και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Α' Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη κ. Σταύρο Βαλασάκη.

Επίσης στην εκδήλωση:

  • θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον Αν. Καθηγητή Νικόλαο Δημητράτο και τον Δρ. Μελέτη Μελετόπουλο
  • θα συμμετέχουν αναβιωτές από 4 Σωματεία Αναβιωτών Αγωνιστών 1821:
  • Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας
  • Λαογραφικός Σύλλογος Μωραΐτες εν Χορώ
  • Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821
  • Όμιλος φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος»
  • θα τιμήσει με την παρουσία της η απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια, Ναταλία Καποδίστρια

Η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας ιδρύθηκε το 1978 στην Τροιζήνα με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας του χωριού.

Ο Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1938 στην Αθήνα, από τους απευθείας εγγονούς των Ηρώων Αγωνιστών, με αποστολή τη διαρκή ανύψωση των Ελληνικών παραδόσεων στη συνείδηση των Ελλήνων.