ΕΘΝΙΚΑ

Φρέντι Μπελέρης: Φωτογραφία του μέσα από το κελί - Μαζικά στις κάλπες οι Έλληνες της Χειμάρρας

Φρέντι Μπελέρης: Φωτογραφία του μέσα από το κελί - Μαζικά στις κάλπες οι Έλληνες της Χειμάρρας
himara.gr

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει υπό κράτηση από τις αλβανικές Αρχές και το Newsbomb.gr φέρνει στο φως φωτογραφία του μέσα από το κελί. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου σπεύδουν μαζικά στις κάλπες για να τον στηρίξουν.

Ο Φρέντι Μπελέρης αποφασίστηκε χθες (13/5) να παραμείνει υπό κράτηση, τουλάχιστον για ακόμα δέκα ημέρες, αλλά και να γίνει η μεταγωγή του σε φυλακή των Τιράνων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή, επί της ουσίας έχει μπει στο «μάτι» της κυβέρνησης Ράμα και με μια προσχηματική σύλληψη επιχειρήθηκε να αποδυναμωθεί ή και να τεθεί εκτός εκλογών.

Από το απόγευμα του Σαββάτου ο Μπελέρης είναι σε φυλακή των Τιράνων και το Newsbomb.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία φωτογραφία από τον χώρο όπου κρατείται.

fredy-beleris-1.jpg
Ο Φρέντι Μπελέρης θα παραμείνει κρατούμενος για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμα, την ώρα που οι Έλληνες της Χειμάρρας σπεύδουν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν.Newsbomb.gr

Μαζικά στις κάλπες οι Έλληνες της Χειμάρρας

Η προφυλάκιση του Μπελέρη και του Κοκαβέση στο νοσοκομείο Τιράνων είναι χαραγμένη στη σκέψη των Ελλήνων της Χειμάρρας, οι οποίοι σήμερα Κυριακή 14/5 σπεύδουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Δήμαρχο της «Ομόνοιας» ακόμα και αν βρίσκεται στη φυλακή.

Περίπου 140 υποψήφιοι από διαφορετικές πολιτικές οντότητες ανταγωνίζονται για να αναλάβουν την ηγεσία 61 δήμων σε όλη την Αλβανία. Σε 44 δήμους θα διαγωνιστούν δύο υποψήφιοι, σε 14 δήμους θα είναι 3 ενώ στους Αγίους Σαράντα θα είναι 4.

Παρά τις προσπάθειες της αλβανικής πλευράς, να τους πείσει ότι ο Μπελέρης δεν θα κατέβει υποψήφιος μετά την προφυλάκισή του, η κατάσταση γύρισε μπούμερανγκ και οι Έλληνες της Χειμάρρας πιο ενωμένοι από ποτέ καταφθάνουν στις περιοχές που ψηφίζουν και δίνουν το ηχηρό «παρών» στηρίζοντας τον άνθρωπό τους.

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου πούλμαν από την Ελλάδα έχουν μισθωθεί από το κόμμα του Μπελέρη και έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους προς τη Χειμάρρα ελπίζοντας να μην βρουν κανένα εμπόδιο από την πλευρά του Ράμα.

Το πρώτο μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη από τη φυλακή

Ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσα από τη φυλακή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, ο Φρέντι Μπελέρης στο πρώτο του μήνυμα δηλώνει: «Αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο και τη Δημοκρατία».

Το μήνυμα αυτό του Φρέντι Μπελέρη μετέφεραν στο OPEN οι συνεργάτες του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι Έλληνες της Χειμάρρας, μετά τη σύλληψή του, θα προσέλθουν περισσότεροι για να ψηφίσουν.

Θυμός για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη

Οργή και θυμό έχει προκαλέσει η προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση για ακόμα 10 ημέρες.

Την ίδια ώρα το δεξί του χέρι και καλός του φίλος, Παντελής Κοκαβέσης, λόγω πρόσφατης μεταμόσχευσης καρδιάς, προχώρησε σε ένα σύνολο εξετάσεων και διαγνώσεων και αποφασίστηκε η παραμονή του για 10 ημέρες στο νοσοκομείο Τιράνων.

Αν και οι αλβανικές Αρχές είχαν ενημερώσει τις ελληνικές ότι δεν θα τους κρατούσαν, στη συνέχεια πριν τη δίκη τους ενημέρωσαν ότι θα μείνουν 72 ώρες και τελικά μετά τη δίκη αποφασίστηκε η προφυλάκιση για 10 ημέρες.

Συγγενής του Κοκαβέση μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και τόνισε ότι δεν επιτρέπεται κανένας να επικοινωνήσει μαζί του ή να τον δει από κοντά. Σημειώνεται ότι το δεξί χέρι του Μπελέρη είναι πατέρας ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες. «Δεν αφήνουν κανέναν να τον δει» σημειώνει ο συγγενής του.

Οι δικηγόροι του Φρέντι Μπελέρη κατήγγειλαν πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, η οποία δυστυχώς θυμίζει το παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς.

Θοδωρής Γκούμας στο Newsbomb.gr: «Έχει σταθεί αντάξια και η ελληνική πολιτεία - Ο Ράμα έχει το καρπούζι, έχει και το μαχαίρι»

Ο Θοδωρής Γκόυμας, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που επικρατεί μετά την απόφαση της προφυλάκισης αλλά και για την αυριανή ημέρα των εκλογών.

«Ο Φρέντι Μπελέρης μεταβιβάστηκε στην ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς και κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο Παντελής Κοκαβέσης είναι ήδη στο νοσοκομείο, έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς και χρήζει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα περάσει από τον εισαγγελέα σε δεύτερο χρόνο», τόνισε.

Σχετικά με το πώς στάθηκε η Ελληνική πλευρά απέναντι στις δύο συλλήψεις, ο κ. Γκούμας είπε χαρακτηριστικά «Έχει σταθεί αντάξια και η ελληνική πολιτεία. Η πρέσβης της Ελλάδας κυρία Κωνσταντίνα Καμίτση ασχολείται με το ζήτημα από τις πρώτες ώρες και σήμερα έχει μεταφερθεί στην Αυλώνα και επισκέφθηκε και τον κ. Κοκαβέση στα Τίρανα.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Γκούμας «Ο Ράμα έχει το καρπούζι, έχει και το μαχαίρι. Αυτό που κάνουν οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι να διαδίδουν φήμες ότι ο Μπελέρης δεν θα κατέβει στις εκλογές στην προσπάθεια να κάνουν τον κόσμο να μην πάει να ψηφίσει. Τους γύρισε μπούμερανγκ, θα έρθουν περισσότεροι. Συνεχίζεται κανονικά η άφιξη του κόσμου και από άλλες πόλεις, θα είναι περισσότεροι και από πριν»

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκούμας «σκηνή στο σπίτι του κρεμασμένου», κάνοντας λόγο για νοθεία και εξαγορά ψήφων και πολλά τέτοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια από τη μεριά του άλλου κόμματος. «Είμαστε σε επιφυλακή» επεσήμανε για την αυριανή ημέρα των εκλογών.

Υπουργείο Εξωτερικών: Σκανδαλώδης απόφαση για τον Φρέντι Μπελέρη

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας, στην απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα για προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και μεταγωγή του στα Τίρανα. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη δύο ημέρες πριν τις εκλογές και μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, αποφασίστηκε πως η κράτησή του θα παραταθεί για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμα ενώ θα γίνει και μεταγωγή σε φυλακή της αλβανικής πρωτεύουσας. Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια σκανδαλώδη απόφαση, από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία για τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στον Φρέντι Μπελέρι.

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι του ομογενούς πολιτικού αναφέρουν πως πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση, κάτι που υποστήριξε και ο Βαγγέλης Ντούλε, πρόεδρος του ΚΕΑΔ. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επιπλέον, στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανατροπή των κανόνων ισονομίας σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία υπογραμμίζοντας πως αυτή η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των Τιράνων με την ΕΕ. Κλείνοντας, το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζει πως με τέτοιες αποφάσεις η Αλβανία δείχνει να μην ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί πως και η Αθήνα θα ταχθεί ενάντια στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων μετά από αυτές τις εξελίξεις και όσο η κυβέρνηση Ράμα προχωρά σε τέτοιες ενέργειες.

Η ανακοίνωση:

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.