ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Οθωμανικές «φαντασιώσεις» Ερντογάν - «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τα σύνορά της»

Τουρκία: Οθωμανικές «φαντασιώσεις» Ερντογάν - «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τα σύνορά της»

Την ώρα που η τουρκική οικονομία οδηγείται στα βράχια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει με τους «λεονταρισμούς» του

Τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φαίνεται πως «νοσταλγεί» ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας παράλληλα μια έμμεση αναφορά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Συγκεκριμένα χθες, Τρίτη 6 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε πώς η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από... τα σύνορα της.

«Γίναμε μάρτυρες ότι η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τα σύνορα της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνέχισε να μιλάει για τη ζώνη επιρροής της Τουρκίας, η οποία κατά τη γνώμη του εκτείνεται μέχρι τη... Λατινική Αμερική

«Από τη μεριά μου, εκ μέρους του έθνους μου και του λαού μου, ευχαριστώ όλους τους φίλους μας που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Έτσι για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε πως η Τουρκία όχι μόνο στην κοντινή περιοχή της, αλλά από την Αφρική μέχρι και την Ασία από την Λατινική Αμερική στα Βαλκάνια από την Μέση Ανατολή μέχρι και τον κόσμο του Ισλάμ είναι το όνομα της αγάπης, της ελπίδας, της φροντίδας και της αντίστασης», είπε συγκεκριμένα.

Κι ενώ λοιπόν η τουρκική οικονομία συνεχίζει να καταρρέει και οι πολίτες της γειτονικής χώρας να «βυθίζονται» στην απελπισία, το μήνυμα που στέλνει ο Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την... Τουρκια

«Έχει γίνει κατανοητό ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί όσων διαβάζουν διπλωματία, όπως και την πολιτική, με τα παλιά στενά στερεότυπα, για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία και ότι είναι μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα», καταλήγει.

Μάλιστα όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι πολιτικοί, συχνά «κοιτούν» προς το παρελθόν, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείο Εξωτερικών.

Ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, συγκεκριμένα είπε ότι σήμερα «γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της επετείου ιδρύσεως της τουρκικής δημοκρατίας και τα 500 χρόνια υπηρεσίας του ΥΠΕΞ».

Τούρκοι αναλυτές: Με την Ελλάδα έχουμε πολλές διαφορές, δεν είναι μια

Από εκεί και πέρα, τούρκοι αναλυτές συνεχίζουν να αναφέρονται στα ελληνικά νησιά και τις νησίδες. Συγκεκριμένα ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, αναλυτής, απόστρατος επικεφαλής διευθυντής πληροφοριών τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε στα στρατιωτικοποιημένα νησιά και τα 152 νησιά και νησίδες που όπως αναφέρει, πρέπει να συζητηθούν.

«Υπάρχουν οι διαφορές στη Μεσόγειο και την Κύπρο. Υπάρχουν τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Υπάρχουν τα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο. Υπάρχει το ζήτημα του FIR όπως και των περιοχών ευθύνης για έρευνα και διάσωση. Υπάρχει το θέμα των χωρικών υδάτων σε σχέση με τον εναέριο χώρο. Αυτά δεν αλλάζουν και στην Τουρκία δεν υπάρχει κάποια κυβέρνηση που μα εμφανιστεί στον λαό και να πει πως ᾽᾽εγώ έτσι θα κάνω᾽᾽. Αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν με συνομιλίες αλλά όχι όπως το επιθυμεί η Ελλάδα» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις