ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τα νέα «γεράκια» του Ερντογάν

Τουρκία: Τα νέα «γεράκια» του Ερντογάν

Τουρκία: Ποιοι αναλαμβάνουν τις θέσεις των επικεφαλής συμβούλου ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής Βιομηχανίας

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα νέους διορισμούς για διάφορες θέσεις υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Ακίφ Καγκατάι Κίλιτς ως νέο επικεφαλής σύμβουλό του σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ο Γκιουλέρ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου, ανέθεσε στον Μούσα Αβσεβέρ επικεφαλής της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), τη θέση του προσωρινού αρχηγού του γενικού επιτελείου. Θα διατηρήσει επίσης την τρέχουσα θέση του κατά τη διάρκεια της προσωρινής θητείας του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah.

Ο Χαλούκ Γκοργκούν, διευθύνων σύμβουλος της Aselsan, ενός μεγάλου εργολάβου της TSK, διορίστηκε νέος πρόεδρος της προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), της αμυντικής υπηρεσίας της Τουρκίας που είναι υπεύθυνη για έργα που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο Ερντογάν διόρισε επίσης τον Νταβούτ Γκιούλ, κυβερνήτη της νότιας επαρχίας Γκαζιαντέπ, ως νέο κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας, καθώς ο πρώην κυβερνήτης Αλί Ερλικαγιά τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος το Σάββατο.

Στο ίδιο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, επισημαίνεται πως δεν είναι σαφές αν ο Αβσεβέρ θα συνεχίσει να είναι αρχηγός του στρατού. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ο αρχηγός του στρατού υποχρεούται να έχει υπηρετήσει στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά 44 χρόνια. Ο Αβσεβέρ ανήλθε στον βαθμό του στρατηγού το 2003 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων πριν από τον διορισμό του ως διοικητή των χερσαίων δυνάμεων το 2021. Ήταν επικεφαλής της 2ης Στρατιωτικής Διοίκησης κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Χαλούκ Γκοργκούν, ηλεκτρολόγος μηχανικός και καθηγητής, ήταν ο πρώτος επικεφαλής του τμήματος μηχανικών ελέγχου και αυτοματισμού του Πολυτεχνείου Yıldız στην Κωνσταντινούπολη. Εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aselsan το 2017 και διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ένα χρόνο αργότερα. Υπό αυτή την ιδιότητα, διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής της εταιρείας.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα»

Ο Χουλουσί Ακάρ παρέδωσε το υπουργείο Άμυνας στον Γιασάρ Γκιουλέρ σε μια ακόμη αλλαγή που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν σε νευραλγικά υπουργεία μετά την επανεκλογή του.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Γκιουλέρ τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα», ενώ ο απερχόμενος Ακάρ από την πλευρά του σημείωσε ότι «Προστατέψαμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο».

Αναλυτικά ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο και στην Κύπρο προστατέψαμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας και θα συνεχίσομε να τα προστατεύουμε, δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο. Δεν επιτρέψαμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ από την πλευρά του σημείωσε: «Θα διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στα εδάφη της πατρίδας μας όπως και στη Γαλάζια Πατρίδα και στην πατρίδα των αιθέρων μας. Να είστε σίγουροι πως θα εργαστούμε ασταμάτητα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της χώρας μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

CNN Turk: Ο αφέντης των μυστικών έγινε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, το κρυφό χαρτί του Ερντογάν, ο επί 13 χρόνια στις μυστικές υπηρεσίες, Χακάν Φιντάν, αναλαμβάνει το υπουργείο εξωτερικών. Θεωρείται πολύ έμπειρος και ικανός, με σπουδές στη Γερμανία. Οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Φιντάν είναι ο υποστηρικτής της Γαλάζιας Πατρίδας και ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης χθες τον αγκάλιασε σφιχτά καθώς ο Φιντάν τους βοήθησε.

Ο Οζάι Σσεντίρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Milliyet αναφέρει στην ανάλυσή του:

«Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει το εξής: το τουρκικό κράτος στη Γαλάζια Πατρίδα και στο Αιγαίο δεν ασκεί πολιτική σύμφωνα με τα πρόσωπα. Ασκεί πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντα της, οι υπουργοί αλλάζουν αλλά ο οδικός χάρτης παραμένει ο ίδιος. Στη χθεσινή τελετή υπήρχε μια λεπτομέρεια πως ο πρωθυπουργός της Λιβύης αγκάλιασε τον Χακάν Φιντάν, τον κρατούσε από τον λαιμό.

Είναι σημαντικό καθώς εμείς τη θέση μας για τη Γαλάζια Πατρίδα, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου την ξεκινάμε από τη Λιβύη. Πήγαμε στη Λιβύη, ο Χαφτάρ ήταν έτοιμος να ανατρέψει την κυβέρνηση που είχε συμφωνήσει με την Τουρκία, το ανατρέψαμε αυτό, επιδείξαμε στρατιωτική επιτυχία, παρά τη ρωσική Wagner της Ρωσίας και απομακρύναμε τον Χαφτάρ. Έτσι έρχεται ο πρωθυπουργός της Λιβύης και αγκαλιάζει σφιχτά τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Διότι η Τουρκία υπερασπίστηκε και τα συμφέροντα της Λιβύης αλλά και της Τουρκίας».

Πηγή: Daily Sabah

Σχετικές ειδήσεις