ΚΟΣΜΟΣ

Γιασάρ Γκιουλέρ: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας

Γιασάρ Γκιουλέρ: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας
Associated Press

Ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ διορίστηκε αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 2017.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ ορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γκιουλέρ γεννήθηκε στο Αρνταχάν της ανατολικής Τουρκίας το 1954. Αποφοίτησε από τη Σχολή Πολέμου το 1974, τη Σχολή Διαβιβάσεων το 1975, την Ακαδημία Πολέμου του Στρατού το 1986 και την Ακαδημία Εθνικής Άμυνας το 1988.

Από το 2013 έως το 2016, υπηρέτησε ως υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ενώ έχει διατελέσει και επιτελικός αξιωματικός σε πληθώρα μονάδων των τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων και σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 κρατήθηκε όμηρος από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. Στη συνέχεια ανέλαβε τη Διοίκηση της Χωροφυλακής μεταξύ 2016 και 2017.

Εκτός από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η θητεία του σημαδεύτηκε από δύο ακόμη γεγονότα:

α) Ο βομβαρδισμός και η δολοφονία από τουρκικά μαχητικά 34 πολιτών στο Ουλούντερε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με το Ιράκ, το 2011, όταν ο αντιστράτηγος τότε Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επειτελείου και

β) η διαρροή στο Διαδίκτυο το 2014 της συνομιλίας που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υφυπουργό Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας.

Ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ διορίστηκε αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου το 2017 και από το 2018 είναι αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Σχετικές ειδήσεις