ΕΘΝΙΚΑ

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός τύπος την επιλογή Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός τύπος την επιλογή Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών

«Τον Νίκο Δένδια τον μετέφερε στο ΥΠΑΜ και στο ΥΠΕΞ έφερε τον έμπιστο και "πιο στενό του άνθρωπο" Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως ο Ερντογάν έφερε στο ίδιο υπουργείο τον πιο στενό του άνθρωπο, τον Χακάν Φιντάν», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ 

Οι κάλπες έκλεισαν, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, η ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 40,55% είναι πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκαν.

Η νέα κυβέρνηση και κυρίως το πρόσωπο του νέου υπουργού Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την τουρκική πλευρά, και δη, τα τουρκικά ΜΜΕ.

Λόγος γίνεται για την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ η οποία με τίτλο «Στο ΥΠΕΞ ήρθε ο έμπιστος φίλος», σχολιάζει τον διορισμό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών του Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Τον Νίκο Δένδια τον μετέφερε στο ΥΠΑΜ και στο ΥΠΕΞ έφερε τον έμπιστο και "πιο στενό του άνθρωπο" Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως ο Ερντογάν έφερε στο ίδιο υπουργείο τον πιο στενό του άνθρωπο, τον Χακάν Φιντάν», αναφέρει η εφημερίδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την ορκωμοσία Μητσοτάκη

Εκτός του δημοσιεύματος της εφημερίδας Χουριέτ ενδιαφέρον έχει και η εκτενής αναφορά που κάνει και το CNN Turk στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, το ρεπορτάζ τους αναφέρει: «Στην Ελλάδα, στις εκλογές που έγιναν για δεύτερη φορά μέσα σε 35 ημέρες νίκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με την τελετή ορκωμοσίας και για δεύτερη φορά γίνεται πρωθυπουργός. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πήρε την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την ώρα επίσημα ξεκινά τα καθήκοντα του».

Προσπάθεια επαναπροσέγγισης

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι μόλις ένα 24ωρο μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρωθυπουργό για την επόμενη τετραετία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, έτσι ώστε να τον συγχαρεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ένας από τους ξένους ηγέτες που προτίμησε την απευθείας επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όχι απλά ένα τυπικό μήνυμα στα social media, δείχνοντας έτσι πως έχουν γίνει αρκετά βήματα για να «σπάσει» ο πάγος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σημαντικό, δε, να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει η ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να έχουν και την πρώτη τους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου και εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν τετ-α-τετ για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό.

Σχετικές ειδήσεις