ΕΘΝΙΚΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Επίκειται συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό»

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Επίκειται συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό»
AP.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου γνωστοποίησε ότι ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, αναμένεται να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο Κυπριακό ζήτημα.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία θα τού μεταφέρει ορισμένα μηνύματα», σημείωσε σήμερα (02/07) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακόμη, τόνισε ότι «αν πείθουμε ή όχι, καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακούσατε τον Καγκελάριο της Γερμανίας», κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, ότι δεν πείθει με τις θέσεις του, για τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως προς τη λύση του Κυπριακού, μιλώντας μετά το μνημόσυνο των πεσόντων της Αγλαντζιάς κατά την τουρκική εισβολή.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναγνωρίζει ακριβώς την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών και σε πολύ λίγες μέρες, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ακριβώς για το πώς συντονιζόμαστε σε συνέχεια και των επαφών του κ. Γενικού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι η όποια κριτική είναι καλοδεχούμενη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ξέρω ποιες σκοπιμότητες επιθυμεί να εξυπηρετήσει, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί. Μπορεί να τα δει και να τα ακούσει οιοσδήποτε και ο κυπριακός λαός να μάς κρίνει όλους».

Αναφορικά με το επίπεδο στο οποίο θα λάβει χώρα η συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών», προσθέτοντας ότι η συνάντηση «έχει ήδη “κλείσει”. Κάντε λίγη υπομονή, θα πούμε και την ημερομηνία και το αντικείμενο». Σε ερώτηση αν θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε ότι «έχω αποταθεί και γραπτώς

Έχω στον Γενικό Γραμματέα, απλώς δε διαφημίζουμε τις ενέργειες που κάνουμε, δε μάς ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού, αλλά η ουσιαστική διαχείρισή του και πώς “σπάζουμε” το αδιέξοδο, προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες. Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα, έχω αποταθεί και γραπτώς. ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι εκεί, για να μεταφέρει το συγκεκριμένο μήνυμα. Γίνονται πολλά· εκείνο που μάς ενδιαφέρει, είναι πώς “σπάζουμε” το αδιέξοδο· εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας».

Τέλος, ερωτηθείς αν είχε ενημέρωση σχετικά με την άσκηση του ΝΑΤΟ αναφορικά με καταχώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει συντεταγμένων και όχι με την ονομασία της, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, δεν είχα ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σίγουρα αυτή την εβδομάδα θα έχω».

Σχετικές ειδήσεις