ΕΘΝΙΚΑ

Λαύριο: Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για το κλείσιμο του καμπ των Κούρδων - «Η Αθήνα έκανε το βήμα»

Λαύριο: Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για το κλείσιμο του καμπ των Κούρδων - «Η Αθήνα έκανε το βήμα»

Άμεσα αντέδρασε ο τουρκικό Τύπος στην είδηση της εκκένωσης του καμπ των Κούρδων προσφύγων, στο Λαύριο.

Το γύρο των τουρκικών ΜΜΕ κάνει η είδηση για το στρατόπεδο του Λαυρίου, η οποία μεταδόθηκε σχεδόν αμέσως από τις περισσότερες τουρκικές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Κοινή επωδός: «Η Αθήνα έκανε το βήμα που περίμενε η Τουρκία».

Η Σαμπάχ συγκεκριμένα αναφέρει: Το στρατόπεδο του Λαυρίου, γνωστό ως Καντίλ της Ελλάδας’, έκλεισε! «Ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες τρομοκράτες –προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Τουρκίας– στον καταυλισμό του Λαυρίου, που ιδρύθηκε το 1985 για τους πρόσφυγες.

Σε μια αξιοσημείωτη δήλωση προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) για το στρατόπεδο του Λαυρίου, το οποίο απέχει 1 ώρα από την Αθήνα και είναι γνωστό ως το «Καντίλ» της Ελλάδας».

Η εκκένωση του καμπ

Η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε αιφνιδιαστική εκκένωση της γνωστής δομής του Λαυρίου, όπου εδώ και δεκαετίες φιλοξενούνται Κούρδοι πρόσφυγες

Πρόκειται για 53 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές, ενώ ο χώρος θα παραδοθεί στο δήμο.

Το καμπ του Λαυρίου έχει απασχολήσει πολύ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, το κτίριο λειτουργούσε από το 1947 αρχικά νόμιμα και τα τελευταία χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά 5- άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), σε υφιστάμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Η εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να προβληθεί αντίσταση, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων καθώς το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο για διαμονή. Με το πέρας της επιχείρησης το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της Κυβέρνησης η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ρεπορτάζ του το Newsbomb.gr μέσα στη δομή είχε αναδείξει το γεγονός ότι πρόκειται για Κούρδους πρόσφυγες με τις οικογένειές τους,ενώ φυσικά δεν υπάρχει -ούτε υπήρξε- ποτέ κάποια σοβαρή απόδειξη ή έστω ένδειξη περί εκπαίδευσης «τρομοκρατών».

Δείτε το ρεπορτάζ: