ΕΘΝΙΚΑ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Φραγκογιάννη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας

«Κλείδωσε» η συνάντηση Φραγκογιάννη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας
EUROKINISSI.

Η προώθηση της θετικής ατζέντας αποτελεί σκοπό της συνάντησης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ για την προώθηση της θετικής ατζέντας, οριστικοποιήθηκε και θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη 17η Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νέα φάση στα ελληνοτουρκικά

Από τη χθεσινή (05/09) συνάντηση ανάμεσα σε Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, προέκυψε μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Οι συζητήσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά περνούν σε νέα φάση, καθώς αποφασίσθηκε από κοινού η αλλαγή στους επικεφαλής των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr.

Η ελληνική πρόταση σχετίζεται με την ανάληψη καθηκόντων στις συνομιλίες από έμπειρο υψηλόβαθμο διπλωμάτη και όχι πλέον από εκπρόσωπο αξιωματικό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Μέχρι σήμερα, τα λεγόμενα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) διεξάγονταν μεταξύ στρατιωτικών, με αφορμή την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου, του 1987. Από τότε, οι συνομιλίες περιελάμβαναν θέματα που αφορούσαν τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, τον σχεδιασμό ασκήσεων, τις κινήσεις των πλοίων και των αεροσκαφών, με στόχο να μην προκαλούνται «θέρμα» επεισόδια.

Ασφαλώς, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί τη βούληση ο ελληνοτουρκικός διάλογος να διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι και όχι στο πεδίο. Σηματοδεί, ενδεχομένως, ότι θα διατηρηθεί το ήπιο μομέντουμ, χωρίς παραβιάσεις και παρενοχλήσεις.

Σχετικές ειδήσεις