ΕΘΝΙΚΑ

Νέο «κρεσέντο» προκλήσεων από την Τουρκία: «Η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς και κλιμακώνει την ένταση»

Νέο «κρεσέντο» προκλήσεων από την Τουρκία: «Η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς και κλιμακώνει την ένταση»

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέντ Τατλιόγλου, αμφισβητεί εκ νέου την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Η Τουρκία εμμένει στην «εμπρηστική» ρητορική, με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέντ Τατλιόγλου, να προχωρά σε νέα προκλητική τοποθέτηση, μιλώντας στη Ναυτική Ακαδημία.

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και ζητά την αποστρατικοποίηση αυτών. Παράλληλα, «εξαπέλυσε» κατηγορίες κατά της Ελλάδας για προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα, αντί να κάνει προσπάθειες για την επίλυση (των προβλημάτων), εμπλέκεται συνεχώς και κλιμακώνει τις εντάσεις. Για παράδειγμα, αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Αγοράζει 4 φρεγάτες Belh@rra από τη Γαλλία.

Αγοράζει 24 μαχητικά Rafale. Θα αγόραζε 18, τα αύξησε κατά 6 ακόμη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο δυτικός μας γείτονας, έχουν 3 μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Από τα 23, τα 19 είναι στρατιωτοκοποιημένα. Κατέχουμε νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων αμφισβητείται η κυριαρχία και η κυριότητα. Προσπαθούν να τα κάνουν δικά τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτά, σαν να είναι δικά τους», σημείωσε αρχικά, όπως μετέδωσαν τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.

«Από τη μία πλευρά, προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις δικές τους στρατηγικές, όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 ναυτικά μίλια, το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα: “Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο”.

Η Ελλάδα, παίρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω της και προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά τής ανήκουν. Παρενοχλεί συνεχώς τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υπάρχουν συνολικά 32 παρενοχλήσεις και αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται», υποστήριξε εν συνεχεία ο Ερτζουμέντ Τατλιόγλου.

«Υπάρχει ένα μπλοκ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου απέναντι στην Τουρκία»

«Παρενοχλεί συνεχώς τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη. Ωστόσο, η Γαλλία και η Ελλάδα εκκίνησαν μία επιχείρηση για να αποτρέψουν αυτήν την υποστήριξη. Με αυτήν την επιχείρηση, προσπαθούν να μειώσουν την υποστήριξή μας προς τη Λιβύη και τη νόμιμη κυβέρνησή της.

Για αυτόν το λόγο, προσπαθούν να διακόψουν την επαφή μας με τη Λιβύη, διεξάγοντας μία επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της. Σε μία άλλη κλιμακούμενη δραστηριότητα μάς εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε το Αιγαίο Πέλαγος, κηρύσσοντας διάφορες περιοχές στο Αιγαίο χώρους άσκησης», σημείωσε ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της»

«Στην ανατολική Μεσόγειο, κανένα κράτος δεν μπορεί να κηρύξει μόνο του ΑΟΖ. Διότι, υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μπλέκονται μεταξύ τους. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) στα νότια της Κύπρου και η Ελλάδα στα νότια της Κρήτης έχουν ανακηρύξει διάφορες θαλάσσιες ζώνες και προσπαθούν να κατέχουν τα πλούτη μόνοι τους, εκεί.

Σκοπεύουν να εμποδίσουν το Πολεμικό Ναυτικό και εμάς με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της», υποστήριξε.

«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, αναφέρουμε ότι θα το κάνουμε μόνοι μας. Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα», ολοκλήρωσε ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέντ Τατλιόγλου.

Σχετικές ειδήσεις