ΕΘΝΙΚΑ

Η Φρεγάτα «Κίμων» απέκτησε «νοημοσύνη» - Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του «καταρτιού»

Η Φρεγάτα «Κίμων» απέκτησε «νοημοσύνη» - Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του «καταρτιού»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κατασκευή της πρώτης Belharra που θα παραλάβει η χώρα μας, η οποία ναυπηγείται στη Γαλλία. Πρόσφατα τοποθετήθηκε το σύγχρονο «κατάρτι» PSIM που ενσωματώνει τη «νοημοσύνη» του συστήματός της.

Η φρεγάτα «Κίμων» που θα παραλάβει σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στην τελική φάση της κατασκευής, στο Λοριέντ της Γαλλίας, ενώ αυτές τις μέρες τοποθετήθηκε το «κατάρτι», δηλαδή ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (THE PANORAMIC SENSORS AND INTELLIGENCE MODULE).

Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Tο PSIM συγκεκριμένα, ύψους 40 μέτρων, βάρους 150 τόνων και τοποθέτησης 60 κεραιών(antennas) ενσωματώνει:

  1. ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΧΗΣ

Το PSIM ενσωματώνει ολόκληρη τη νοημοσύνη του συστήματος

• Αισθητήρες, δυνατότητες υπολογισμών, κέντρο δεδομένων, κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών για τη διεξαγωγή όλων των τομέων πολεμικών επιχειρήσεων .

IFF: Η νέα γενιά 4 σταθερών πάνελ ψηφιακό σύστημα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών δυνάμεων

OPTRONIC SENSORS: Πανοραμική οπτική επιτήρηση και αναγνώριση νύχτας και ημέρας, βελτιστοποιημένο για ασύμμετρο πόλεμο.

ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 360ο

• Η αρχιτεκτονική και οι αισθητήρες PSIM επιτρέπουν: Την επιτήρηση και αναγνώριση αερομεταφερόμενων ή θαλάσσιων στρατιωτικών ή πολιτικών σκαφών, φίλιων η εχθρικών

• Η ικανότητα καταπολέμησης επιφανειακών ή ασύμμετρων απειλών

SEA FIRE RADARS: Η νέα γενιά 4 σταθερών πάνελ AESA, 40 πολλαπλών λειτουργιών, εξ ολοκλήρου ψηφιακό και αρθρωτό.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΑΧΗΣ: Το κέντρο ελέγχου όπλων, αισθητήρων, συστημάτων επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Δείτε το βίντεο:

Τι φέρνει η φρεγάτα Belh@arra στο Πολεμικό Ναυτικό

Το νέο πλοίο θα είναι το πρώτο νέο μεγάλο μαχητικό επιφανείας που θα φτάσει στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια όταν τέθηκε σε λειτουργία η φρεγάτα «Σαλαμίς», η τελευταία τύπου Hydra (MEKO 200HN). Η φρεγάτα «Κίμων» θα τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας καθώς αρκετά χαρακτηριστικά της νέας φρεγάτας εισάγονται για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, η πιο κρίσιμη προσθήκη που θα εισαγάγει η νέα φρεγάτα στον στόλο είναι η ενσωμάτωση του συστήματος ASTER 30 SAM σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE αιχμής. Διαθέτοντας μια σειρά από υπερσύγχρονους αισθητήρες και όπλα ικανά να διευκολύνουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, το FDI HN θα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ισχυρούς μαχητές επιφάνειας στην κατηγορία του και ένα από τα πιο εξελιγμένα σχέδια σε παγκόσμια κλίμακα.

Συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI HN 4.550 τόνων είναι μια ισχυρή, πολλαπλών χρήσεων και καινοτόμα φρεγάτα με τους υψηλότερους βαθμούς αυτοματισμού και ελέγχου, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των απειλών.