ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΕΘΝΙΚΑ

Τα «υπερ-όπλα» του Αιγαίου: Πώς οι φρεγάτες Belharra αλλάζουν τις ισορροπίες

Τα «υπερ-όπλα» του Αιγαίου: Πώς οι φρεγάτες Belharra αλλάζουν τις ισορροπίες

Η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» σηματοδοτεί την απαρχή της υπεροπλίας της χώρας μας στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου.

Η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας εκτοξεύεται με την παραλάβη των τριών φρεγατών Belharra, ενώ η πρώτη, ο «Κίμων» καθελκύστηκε χθες και σύντομα θα παραληφθεί από τη χώρα μας, σε μια πανηγυρική τελετή, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τρεις αυτές υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, σε συνδυασμό με την απόκτηση μιας ολόκληρης μοίρας μαχητικών Rafale, δημιουργούν μια ισχυρή ασπίδα προστασίας στο Αιγαίο, αλλάζοντας τις ισορροπίες με την Τουρκία. Ας μην ξεχνάμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό απέκτησε σύγχρονο πολεμικό πλοίο για πρώτη φορά μετά από 25χρόνια.

Οι τρεις φρεγάτες τύπου FREMM θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία, καλύπτοντας ολόκληρη ουσιαστικά την περιοχή του Αιγαίου, αλλά και των ελληνικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο, έναντι της τουρκικής επεκτατικότητας και του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η μία φρεγάτα θα τοποθετηθεί στο βόρειο Αιγαίο , η δεύτερη στην περιοχή ανάμεσα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ η τρίτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο και την Κρήτη.

«Η χώρα μας είναι ισχυρότερη από ποτέ, αμυντικά, γεωστρατηγικά και διπλωματικά», ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης νωρίτερα κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Μαζί του, συμφωνεί και ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ποτέ αντίστοιχα «όπλα» τέτοιων δυνατοτήτων».

Αναλυτικά ο Στέλιος Πετράκης παρέθεσε τα εξής:

-Στον πόλεμο επιφανείας τα πλοία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας επιφανείας, ικανά να πλήξουν στόχους επιφανείας, δηλαδή πλοία του αντιπάλου αλλά και παράκτιους στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων, δυνατότητα που δεν υπήρχε ως τώρα

-Διαθέτουν εξαιρετικά σύγχρονο πυροβόλο διαθέτουν τηλεχειριζόμενα πυροβόλα μικρότερου διαμετρήματος, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, δηλαδή πλοίων ανορθόδοξου πολέμου

-Στο κομμάτι του αντιαερoπορικού πολέμου είναι εφοδιασμένα με 32 εξαιρετικών επιδόσεων βλήματα επιφανείας αέρος, με δυνατότητες να πλήξουν στόχους αέρος, εχθρικά αεροσκάφη δηλαδή σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιομέτρων.

-«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα, διότι μας παρέχει ικανότητα αεράμυνας στην περιοχή του μέγιστου βεληνεκούς των όπλων και της μονάδας που φέρει τα όπλα», τόνισε ο Αντιναύαρχος.

Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου δεν υπάρχει αντίστοιχο όπλο στη θάλασσα

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία αντέδρασε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πρόσκτηση των νέων πλοίων. Οι δυνατότητες των πλοίων είναι τέτοιες που ασφαλώς ανησυχούν την γείτονα ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση, να αποκτήσει πλοία αντίστοιχων δυνατοτήτων.

Στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τα πλοία είναι εφοδιασμένα με «ό,τι τελειότερο υπάρχει από πλευράς συσκευών, δηλαδή σόναρ σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ελικόπτερο,και με τις τορπίλες που είναι εφοδιασμένα τα πλοία.

«Νομίζω ότι θα αποτελούν πονοκέφαλο για τα υποβρύχια, για τα εχθρικά υποβρύχια και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στα πλοία όλων των συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου».

«Απαιτείται ειδική εκπαίδευση»

«Τα πλοία αυτά, ενσωματώνουν πολύ σύγχρονες τεχνολογίες που απαιτούν επαναπροσανατολισμό, ειδικά στις σχολές υπαξιωματικών του προγράμματος σπουδών, αλλά παράλληλα είναι και ελκυστικός επαγγελματικόs προσανατολισμός», είπε ο Αντιναάυαρχος και τόνισε ότι είναι καταλυτική η επίδραση και στο ηθικό του ναυτικού κόσμου.

«Διότι μην ξεχνάτε ότι ο στόλος μας είναι εξαιρετικά γερασμένος. Ήταν, ανελαστική υποχρέωση να προχωρήσουμε σε αυτή την ανανέωση».

Στο τέλος της δεκαετίας του 90, η «Σαλαμίς» ήταν η τελευταία ΜΕΚΟ που παρελήφθη, υπενθυμίστηκε.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί από την ημέρα που θα υπογραφεί σύμβαση μέχρι να παραληφθεί το πρώτο πλοίο, τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια. Εδώ καταφέραμε σε 4 χρόνια να έχουμε παραλάβει και τις τρεις μονάδες. Αν το πρόγραμμα πρόσκτησης δεν ήταν αυτό και ήταν μεγαλύτερο, θα υπήρχε απαίτηση να προμηθευτούμε μεταχειρισμένες μονάδες για να καλύψουμε το μεσοδιάστημα μέχρις ότου παραληφθούν ενδεχομένως άλλα πλοία που θα είχαμε παραγγείλει και που θα ξεκινούσαν οι πρόσκτήσεις μετά το 2027- 28».

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος υποδέχτηκε τα νέα της καθέλκυσης του «Κίμωνα» μάλλον... μουδιασμένα: «Καλορίζικη η φρεγάτα, αλλά οι Έλληνες να μην επιχειρήσουν να την χρησιμοποιήσουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δείτε το ρεπορτάζ του ALPHA:

Πώς αλλάζουν τα δεδομένα οι φρεγάτες

Αέρας ανανέωσης και υπεροχής φυσά στο Πολεμικό Ναυτικό, με την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra που έχει συμφωνήσει να πάρει η Ελλάδα από τη Γαλλία. Η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας, με το όνομα «Κίμων», φέρνει πλέον πιο κοντά και την έμπρακτη αλλαγή και ανανέωση για τον ελληνικό στόλο, καθώς ένα τέτοιο πλοίο τύπου FDI είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν αμφισβητείται ο επαγγελματισμός, η ναυτοσύνη και η αυταπάρνηση του Πολεμικού Ναυτικού, πλην όμως ο στόλος εκσυγχρονίζεται και νέες δυνατότητες θα δοθούν στους αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά το Αρχιπέλαγος και την προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων.

Η επίσημη καθέλκυση και το μήνυμα Δένδια

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομόλογου του Σεμπαστιάν Λεκορνιού πραγματοποιήθηκε χθες, στα ναυπηγεία της εταιρείας Ναβάλ, στο Λοριάν την Γαλλίας, η τελετή για την καθέλκυση της ελληνικής φρεγάτας «Κίμων».

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επιθεώρησε την φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, δήλωσε πως νοιώθει μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκεται σήμερα στο κατάστρωμα αυτής της νέας υπερσύχρονης φρεγάτας, η οποία εκτιμάται πως το 2025 θα πλέει στα ελληνικά ύδατα.

«Είναι χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι σήμερα πάνω στο κατάστρωμα της Φρεγάτας «Κίμων», της νέας υπερσύγχρονης Φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης.

«Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Βλέπουμε εδώ ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία - τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας - και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι' αυτό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, κρατούσε το καλύτερο μήνυμα για το τέλος. Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, ειδικότερα προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να ανεχτεί, καμία συζήτηση αποστρατιωτικοποίησης.

«Θα ήθελα επίσης καταληκτικά να πω το εξής: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Δένδιας: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» | newsbomb.gr

Τι φέρνει η φρεγάτα Belh@arra στο Πολεμικό Ναυτικό

Το νέο πλοίο θα είναι το πρώτο νέο μεγάλο μαχητικό επιφανείας που θα φτάσει στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια όταν τέθηκε σε λειτουργία η φρεγάτα «Σαλαμίς», η τελευταία τύπου Hydra (MEKO 200HN). Η φρεγάτα «Κίμων» θα τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας καθώς αρκετά χαρακτηριστικά της νέας φρεγάτας εισάγονται για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, η πιο κρίσιμη προσθήκη που θα εισαγάγει η νέα φρεγάτα στον στόλο είναι η ενσωμάτωση του συστήματος ASTER 30 SAM σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE αιχμής. Διαθέτοντας μια σειρά από υπερσύγχρονους αισθητήρες και όπλα ικανά να διευκολύνουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, το FDI HN θα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ισχυρούς μαχητές επιφάνειας στην κατηγορία του και ένα από τα πιο εξελιγμένα σχέδια σε παγκόσμια κλίμακα.

Συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI HN 4.550 τόνων είναι μια ισχυρή, πολλαπλών χρήσεων και καινοτόμα φρεγάτα με τους υψηλότερους βαθμούς αυτοματισμού και ελέγχου, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των απειλών.

Σχετικές ειδήσεις