ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτα «Κίμων»: Αλλάζει τα δεδομένα μετά από δεκαετίες – Τι φέρνει στο Πολεμικό Ναυτικό

Φρεγάτα «Κίμων»: Αλλάζει τα δεδομένα μετά από δεκαετίες – Τι φέρνει στο Πολεμικό Ναυτικό
InTime

Η φρεγάτα «Κίμων», η μία από τις τρεις Belh@rra που έχει συμφωνήσει να πάρει η Ελλάδα, καθελκύσθηκε επίσημα στα ναυπηγεία της Λοριάν, παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Αέρας ανανέωσης και υπεροχής φυσά στο Πολεμικό Ναυτικό, με την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra που έχει συμφωνήσει να πάρει η Ελλάδα από τη Γαλλία. Η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας, με το όνομα «Κίμων», φέρνει πλέον πιο κοντά και την έμπρακτη αλλαγή και ανανέωση για τον ελληνικό στόλο, καθώς ένα τέτοιο πλοίο τύπου FDI είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν αμφισβητείται ο επαγγελματισμός, η ναυτοσύνη και η αυταπάρνηση του Πολεμικού Ναυτικού, πλην όμως ο στόλος εκσυγχρονίζεται και νέες δυνατότητες θα δοθούν στους αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά το Αρχιπέλαγος και την προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων.

Η επίσημη καθέλκυση και το μήνυμα Δένδια

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομόλογου του Σεμπαστιάν Λεκορνιού πραγματοποιήθηκε χθες, στα ναυπηγεία της εταιρείας Ναβάλ, στο Λοριάν την Γαλλίας, η τελετή για την καθέλκυση της ελληνικής φρεγάτας «Κίμων».

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επιθεώρησε την φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, δήλωσε πως νοιώθει μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκεται σήμερα στο κατάστρωμα αυτής της νέας υπερσύχρονης φρεγάτας, η οποία εκτιμάται πως το 2025 θα πλέει στα ελληνικά ύδατα.

«Είναι χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι σήμερα πάνω στο κατάστρωμα της Φρεγάτας «Κίμων», της νέας υπερσύγχρονης Φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης.

«Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Βλέπουμε εδώ ένα ακόμη αποτέλεσμα της Συμφωνίας που μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε ως Υπουργό Άμυνας, είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία - τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας - και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι' αυτό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, κρατούσε το καλύτερο μήνυμα για το τέλος. Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, ειδικότερα προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να ανεχτεί, καμία συζήτηση αποστρατιωτικοποίησης.

«Θα ήθελα επίσης καταληκτικά να πω το εξής: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», είπε χαρακτηριστικά.

Τι φέρνει η φρεγάτα Belh@arra στο Πολεμικό Ναυτικό

Το νέο πλοίο θα είναι το πρώτο νέο μεγάλο μαχητικό επιφανείας που θα φτάσει στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια όταν τέθηκε σε λειτουργία η φρεγάτα «Σαλαμίς», η τελευταία τύπου Hydra (MEKO 200HN). Η φρεγάτα «Κίμων» θα τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας καθώς αρκετά χαρακτηριστικά της νέας φρεγάτας εισάγονται για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, η πιο κρίσιμη προσθήκη που θα εισαγάγει η νέα φρεγάτα στον στόλο είναι η ενσωμάτωση του συστήματος ASTER 30 SAM σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE αιχμής. Διαθέτοντας μια σειρά από υπερσύγχρονους αισθητήρες και όπλα ικανά να διευκολύνουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, το FDI HN θα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ισχυρούς μαχητές επιφάνειας στην κατηγορία του και ένα από τα πιο εξελιγμένα σχέδια σε παγκόσμια κλίμακα.

Συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI HN 4.550 τόνων είναι μια ισχυρή, πολλαπλών χρήσεων και καινοτόμα φρεγάτα με τους υψηλότερους βαθμούς αυτοματισμού και ελέγχου, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των απειλών.

Σχετικές ειδήσεις