ΕΘΝΙΚΑ

Αφνιδιάστηκε και το BBC για την ακύρωση της συνάντησης του Σούνακ με τον Μητσοτάκη

Αφνιδιάστηκε και το BBC για την ακύρωση της συνάντησης του Σούνακ με τον Μητσοτάκη

Απίστευτη απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η πρωτοφανής για τα διπλωματικά χρονικά απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη και ενώ ο ίδιος ήταν στο Λονδίνο, αιφνιδίασε τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αιφνιδιασμένοι εμφανίστηκαν και οι δημοσιογράφοι του BBC από την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, με αφορμή δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη δημόσια βρετανική ραδιοτηλεόραση, όπου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αναφέρεται συχνά» στις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και παραθέτει τα επιχειρήματά του «όποτε δέχεται ερωτήσεις από Βρετανούς δημοσιογράφους», σημείωσε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον, λίγο μετά την ακύρωση της συνάντησης.

Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ δύο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, «ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο και περίμενε τη συνάντηση» με τον Βρετανό ομόλογό του.

Στο ρεπορτάζ το BBC επιβεβαιώνει ότι η απόφαση της βρετανικής πλευράς ελήφθη με αφορμή τις διαφωνίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τόσο στην τηλεοπτική όσο και στην ηλεκτρονική κάλυψη των εξελίξεων από το BBC παρατίθεται εκτενώς η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζεται η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς από τη στάση του Λονδίνου.

«Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά το Νο 10 ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν "βαθιά απογοητευμένος από την απότομη ακύρωση" της συνάντησης.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μια εναλλακτική συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η ακύρωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση» αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.