ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την Οικογένεια του Αειμνήστου Αντιστρατήγου Σπυρίδωνα Μουστακλή

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την Οικογένεια του Αειμνήστου Αντιστρατήγου Σπυρίδωνα Μουστακλή

Το ΓΕΕΘΑ τιμά τη μνήνη του σπουδαίου Αντιστράτηγου. 

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με την σύζυγο του αειμνήστου Αντιστρατήγου Σπυρίδωνα Μουστακλή κ. Χριστίνα Δημητρακάκη – Μουστακλή και την κόρη του κ. Ναταλία Μουστακλή.

Κατά την συνάντηση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αειμνήστου Στρατηγού, καθώς και στην διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά του στην Πατρίδα, συνιστώντας παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές Αξιωματικών.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Μουστακλής

Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν αξιωματικός του Στρατού.Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926 και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ελαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού.Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του Ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του Στρατού που πήραν μέρος.

Το Κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν από την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973). Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. Το εγκεφαλικό του προκάλεσε ολική παραλυσία.

Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή, αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμη σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης. Πέθανε στις 27 Απριλίου 1986 και κηδεύτηκε στο Μεσολόγγι με τιμές ήρωα.