ΕΘΝΙΚΑ

Επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του - Νέες κοινές ασκήσεις

Επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του - Νέες κοινές ασκήσεις

Η στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ διευρύνεται διαρκώς, ενώ σήμερα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του πτέραρχο Charles Q. Brown Jr. είχε σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

"Του ευχήθηκα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συζητήσαμε για:

- Τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις,

- Τη διαμορφωθείσα κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή & στην Ερυθρά Θάλασσα,

- Τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, για την σταθερότητα της περιοχής", έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο " Χ " ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας.

Στην συνεκπαίδευση συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από πλευράς Η.Π.Α., προσωπικό των ομάδων U.S. Navy Naval Special Warfare Operators (SEALs).

Κατά την διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά αντικείμενα που συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας την διαχρονική συνεργασία των δύο Χωρών στον τομέα του Ειδικού Πολέμου, και τα οποία περιλάμβαναν:

  • Επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον.
  • Νηοψίες (Visit Board Search and Seizure - VBSS).
  • Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης (CQB/CQC).
  • Βολές ακριβείας από ελικόπτερο (Helo Sniping).
  • Εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης [High Altitude Low Opening (HALO) - High Altitude High Opening (HAHO].