ΕΘΝΙΚΑ

Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Επαναφέρουν το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών

Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Επαναφέρουν το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών

Στο ζήτημα αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου επανέρχονται και πάλι οι Τούρκοι εγείροντας παράλληλα και άλλα θέματα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως τα 6 ναυτικά μίλια αλλά και τον εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων όλα ξεκίνησαν από την άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ» που πραγματοποίησε πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας.

Οι Τούρκοι εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες μία NAVTEX με την οποία ουσιαστικά τόνισαν ότι 23 ελληνικά νησιά από τη Θάσο έως και το Καστελόριζο πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Ωστόσο οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί καθώς εξέδωσαν στη συνέχεια και νέα NAVTEX για αεροναυτική άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο.

Η Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψει την άσκηση αυτή στους Τούρκους εντός των συνόρων της απάντησε ότι θα πρέπει τα τουρκικά μαχητικά να καταθέσουν σχέδια πτήσης και παράλληλα να σεβαστούν τα 10 ναυτικά μίλια (τον εναέριο χώρο της Ελλάδας). Η συγκεκριμένη άσκηση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι Τούρκοι δεν κατέθεσαν ποτέ τα σχέδια πτήσης.

Το γεγονός αυτό φανερώνει μία μικρή αλλαγής στάσης των τουρκικών αρχών.

Στο μεταξύ σήμερα ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε αυτό το θέμα λέγοντας παράλληλα ότι καλό είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε κίνηση που προκαλεί εντάσεις.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης:

Belh@rra: Στη Γαλλία τα τμήματα της φρεγάτας Φορμίων που κατασκεύασαν τα ναυπηγεία Σαλαμίνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

«Δεν υπάρχουν όροι για τη χρήση των F–16», τονίζει η Άγκυρα