ΕΘΝΙΚΑ

«Πυρετός» Αβραμόπουλου – Παναγιωτόπουλου για Συρία – Τουρκία

«Πυρετός» Αβραμόπουλου – Παναγιωτόπουλου για Συρία – Τουρκία

Στην Κύπρο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών ενώ από το Ισραήλ επιστρέφει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Προβληματισμός επικρατεί στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης σχετικώς με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ όσον αφορά στην πιθανότητα επέμβασης στη Συρία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει στην Κύπρο την Παρασκευή για το άτυπο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. έχοντας ενημερωθεί πλήρως για τις εξελίξεις στη Συρία αφού αναμένεται να θιγεί το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερωθεί και για ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και διπλωματίας.

Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επεμβάσεως στη Συρία ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβεκούρας, ο οποίος απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμμία σκέψη για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση» σ’ αυτή τη χώρα.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο η διπλωματική, όσο και η στρατιωτική ηγεσία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο όσον αφορά στη Συρία αλλά και στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η παρουσία του «Σακέρ»

Στην πρώτη περίπτωση είναι πλέον προφανές ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε φάση προπαρασκευής για δράση. Δεν είναι τυχαίο, όπως δημοσιεύεται και σε σχετική ανάρτηση, ότι ο επικεφαλής των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ευρώπη ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης βρίσκεται στη χώρα μας και με τη συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου επιθεώρησαν, μεταξύ άλλων, τη βάση στη Σούδα. Προφανώς και η επίσκεψη του «Σακέρ» δεν είναι τόσο τυχαία.

Όσον αφορά στην Τουρκία, υπάρχουν εκθέσεις διπλωματών οι οποίες αναφέρουν πως όποτε η γειτονική χώρα ταλανίζεται από εσωτερική αστάθεια επιχειρεί να εξάγει την ένταση προς τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των εξελίξεων στο Κυπριακό θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με την Κύπρια ομολόγό του κ. Ερατώ Μαρκουλλή την ερχόμενη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στο νεοκλασσικό μέγαρο του ΥΠΕΞ.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική κατάσταση θα εξετασθεί εφ' όλης της ύλης αφότου επιστρέψει από αύριο το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά την πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Εχούντ Μπάρακ.