ΕΘΝΙΚΑ

Εθνικό έγκλημα στην άκρη του Αιγαίου

Εθνικό έγκλημα στην άκρη του Αιγαίου

Πέρα βρέχει όμως για την Αθήνα

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Ζητώ την άμεση κρατική επέμβαση στο Καστελόριζο που κομματιάζεται από σκοτεινά κυκλώματα και παραδίδεται σε περίεργους ξένους επενδυτές. Υπάρχει μέγιστο θέμα εθνικού κινδύνου».

Αυτή ήταν η τελευταία κραυγή αγωνίας με επίσημη έκθεσή του προς το υπουργείο Οικονομικών του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης και Δωδεκανήσου Μανώλη Χριστοδουλάκη το Φεβρουάριο του 2008.

Λίγους μήνες μετά, ο ευαίσθητος και έντιμος αυτός ανώτερος κρατικός υπάλληλος που έκανε ειδική έρευνα στο Καστελόριζο, έφυγε από τη ζωή.

Η φωνή του έσβησε για πάντα και η αναφορά του κρύφτηκε – όπως οι περισσότερες που έχουν σχέση με εθνικά θέματα στο Αιγαίο- σε κάποιο συρτάρι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών.

Από χθες το newsbomb.gr φέρνει στη δημοσιότητα το τεράστιο αυτό ζήτημα εθνικής ασφάλειας στο Καστελόριζο, με τα κομμάτια γης που έχουν πωληθεί σε άγνωστους τα τελευταία χρόνια, έχοντας μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος του ακριτικού νησιού σε ιδιόκτητη γη άγνωστων επενδυτών.

Ο οικονομικός επιθεωρητής Μανώλης Χριστοδουλάκης ανακάλυψε ότι στα συμβόλαια πώλησης ή μεταβίβασης των τεράστιων εκτάσεων στο Καστελόριζο υπήρχαν πολλά ονόματα ξένων επενδυτών και εταιρειών αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ζητούσε κατεπειγόντως στο υπουργείο Οικονομικών να γίνει ειδικός έλεγχος όλων των τίτλων κτήσης των εκτάσεων αυτών για να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις επίμαχες μεταβιβάσεις.

Πολλά από τα συμβόλαια αυτά γίνονταν στη Ρόδο, τα περισσότερα όμως γίνονταν σε συμβολαιογραφικά γραφεία στην άλλη άκρη της Ελλάδας, όπως πχ της Κοζάνης, προφανώς για να χαθούν τα ίχνη τους.

Στο πόρισμα Χριστοδουλάκη υπάρχουν αντίγραφα θολών συμβολαιογραφικών πράξεων, φωτογραφικό υλικό, καταγγελίες και στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιοι «σαλαμοποιούν» το Καστελόριζο και κομμάτι-κομμάτι το πουλάνε σε ομάδες του εξωτερικού οι οποίες διερευνάται τι σχέση έχουν με την απέναντι Τουρκία.

Ο Χριστοδουλάκης είχε ζητήσει τη διενέργεια άμεσου ειδικού ελέγχου από ομάδα ελεγκτών, με τη συνεργασία της Δ.Ο.Υ. Ρόδου και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε, ο έλεγχος δεν έχει γίνει, το Καστελλόριζο κομματιάζεται και το αρπάζουν διάφορα σκοτεινά συμφέροντα και ένα εθνικό θέμα παραμένει ακόμη στα συρτάρια των υπουργείων.

Διαβάστε επίσης:

Λεηλατείται άγρια το Καστελόριζο