ΕΘΝΙΚΑ

Μπεσίμι: Συζητήσαμε με τον Αβραμόπουλο την πρόταση Νίμιτς

Μπεσίμι: Συζητήσαμε με τον Αβραμόπουλο την πρόταση Νίμιτς

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φατμίρ Μπεσίμι χαρακτήρισε ως «σημαντική» την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Τέτοιες επισκέψεις είναι σημαντικές ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση, να δημιουργηθούν περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας, να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Μπεσίμι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».

Πρόσθεσε ότι, το σημαντικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο είναι πως η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί στρατηγικό στόχο και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ΠΓΔΜ προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ.Μπεσίμι προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Σχετικά με διάφορα σχόλια που εμφανίστηκαν σε σλαβικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ότι το DUI αναμειγνύεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα της μεγαλύτερης εθνοτικής κοινότητας της ΠΓΔΜ και πως το αλβανικό κόμμα δρα ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό του εταίρο VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μπεσίμι σημείωσε ότι επισκέφθηκε την Ελλάδα ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών της χώρας.

Τόνισε δε ότι δεν υπάρχουν «παράλληλες και διαφορετικές προσεγγίσεις» μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI. Ο κ. Μπεσίμι ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο συζητήθηκε, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, και το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε πως το κοινό συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αναφορικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο κ. Μπεσίμι τόνισε ότι δεν θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης και ότι προτιμά να παραμείνει αντικειμενικός και προσεκτικός. Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η ΠΓΔΜ είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο ζήτημα της ονομασίας.

Ακόμη, ο κ. Μπεσίμι ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Αβραμόπουλο έγινε λόγος και για την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. «Ανταλλάξαμε απόψεις και έπ' αυτού του ζητήματος, ωστόσο μένει να καθοριστούν οι επίσημες θέσεις στο πλαίσιο των τακτικών διαπραγματεύσεων και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Εμείς, όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, έχουμε αναφέρει ότι πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις θέσεις τους κατά την επικείμενη περίοδο, όπως τονίστηκε από τον κ. Νίμιτς, με στόχο να μπορεί να κινηθεί περαιτέρω η διαδικασία» ανέφερε ο κ. Μπεσίμι.