ΕΘΝΙΚΑ

«Συγκρατούμε την «θετική» τοποθέτηση της Τουρκίας για την Χάλκη»

«Συγκρατούμε την «θετική» τοποθέτηση της Τουρκίας για την Χάλκη»

Τη διαβεβαίωση πως η Τουρκία διάκειται «θετικά» στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, «συγκρατεί» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από μια συνέντευξη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στην «Today's Zaman», όπου όμως ο κ. Μπουλέντ Αρίντς καλεί την Ελλάδα να ανταποκριθεί στα «παράπονα» της μειονότητας της Θράκης, για να «ενισχυθεί» η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να ξανανοίξει τη Θεολογική σχολή της Χάλκης.

«Συγκρατούμε τη διαβεβαίωση και περιμένουμε» σημειώνει επιφυλακτικά σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας και προσθέτει πως «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας».

Ως προς το σκέλος της «αμοιβαιότητας» που έθιξε στη δήλωσή του ο κ.Αρίντς, ο Γρ. Δελαβέκουρας παραπέμπει τον Τούρκο αξιωματούχο στους «δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνους της Θράκης, οι οποίοι (επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας), μπορούν να απαντήσουν».

Ενώ, υπονοείται, αδυνατούν να απαντήσουν «οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί».

Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως ανάλογες δηλώσεις «κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».