ΕΘΝΙΚΑ

Πώς τα σχέδια Ερντογάν απειλούν το σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Ταξίμ

Πώς τα σχέδια Ερντογάν απειλούν το σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Ταξίμ

Ρίχνοντας μία προσεκτική ματιά στο ναό της Αγίας Τριάδας, το ορόσημο της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, θα διαπιστώσει πως περιβάλλεται από εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν παράνομα.

Η αυλή της εκκλησίας η οποία κάποτε κατείχε μία ήσυχη θέση στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της χώρας, πλέον αποτελεί μία πολύβουη γωνιά με μυρωδιές από τα εστιατόρια που βρίσκονται περιμετρικά.

Όλες αυτές οι υποδομές γύρω από το ναό που μετρά σήμερα 133 χρόνια ζωής θα απομακρύνονταν, εάν το αμφιλεγόμενο οικιστικό σχέδιο του πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ετίθεντο σε εφαρμογή.

Ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής επιτροπής κ. Γιώργος Παπαλιάρης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Hürriyet Daily News ότι είναι επιτακτική ανάγκη να «καθαρίσει» η περιοχή γύρω από την εκκλησία.

«Τέλος στην κατάληψη από τα καταστήματα»

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες για να μπει ένα τέλος στην κατάληψη των καταστημάτων γύρω από τον ναό», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στην ύπαρξη παράνομων κτισμάτων στο σημείο.

«Ωστόσο, κάποια από τα καταστήματα ήταν πάντα εκεί, και θα μπορούσαν να σωθούν, δεδομένου ότι παράγουν έσοδα », διευκρίνισε. Αυτά τα καταστήματα άλλωστε ανήκουν στο ελληνικό ίδρυμα του Μπαλουκλή το οποίο συντηρεί ένα νοσοκομείο.

Οι παράνομες κατασκευές γύρω από το ναό δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά που φαίνονται αλλά υπάρχουν και σήραγγες οι οποίες απειλούν να διαλύσουν τα θέμελια του ναού έκανε γνωστό με τα όσα ανέφερε στη Daily News ο κ Γιώργος Παπαλιάρης.

Ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής επιτροπής δήλωσε κατάπληκτος από την επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού να ανακοινώσει αυτή την χρονική περίοδο τα σχέδιά του για την πλατεία Ταξίμ εν μέσω της ήδη μεγάλης θύελλας που έχει ξεσπάσει στην περιοχή όταν δεν έχουν περάσει δέκα ημέρες από τον ξεσηκωμό των Τούρκων πολιτών για την περιβόητη καταστροφή δασικών εκτάσεων στην περιοχή.

Ο κ. Γ. Παπαλιάρης διευκρίνισε ότι οι υπεύθυνοι του ιδρύματος δεν έχουν έλθει ακόμη σε επαφή με την κυβέρνηση Ερντογάν για να συζητήσουν τα επίμαχα σχέδια.