ΕΘΝΙΚΑ

Το παρελθόν αποκαλύπτει την απάτη των Σκοπίων

Το παρελθόν αποκαλύπτει την απάτη των Σκοπίων

Ιστορικοί χάρτες και ζωγραφικοί πίνακες από το 1878 που αποκαλύπτει σήμερα το newbomb.gr, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν να εξαπατήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη παρουσιάζοντας πλαστούς γεωγραφικούς χάρτες και σχέδια ότι δήθεν τους ανήκει η Μακεδονία.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το υλικό αυτό μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο στην προσεχή συνάντησή τους, τις επόμενες ημέρες, με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κ. Νίμιτς, δεδομένου ότι μία προσεκτική μελέτη των χαρτών αυτών οδηγεί στα εξής πολύ σημαντικά συμπεράσματα:

1. Δεν καταγράφεται πουθενά «μακεδονικό έθνος» που είναι ο πάγιος ισχυρισμός των Σκοπιανών.

2. Γεωγραφικά ο όρος Μακεδονία αναφέρεται σε μία μεγάλη περιοχή που τα σύνορά της οριοθετούνται από τη Μεγάλη Πρέσπα και τη λίμνη Οχρίδα, το όρος Σκόμιο και τον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Όλες ακραιφνώς ελληνικές περιοχές.

Η εκστρατεία για τη μεγάλη απάτη ξεκίνησε το 1876 όταν ο γνωστός χαρτογράφος της εποχής Χάινριχ Κίπερτ σε δύο πίνακές του εμφανίζει το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης ως βουλγαρικό. Ο ένας από τους χάρτες αυτούς κατατέθηκε επισήμως από την εθνική αντιπροσωπεία της Ρωσίας στη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης το 1877 όταν η ρωσική πολιτική επεδίωκε την κατάβασή της στο Αιγαίο. Στα πλαίσια αυτά οι Ρώσοι παρουσίασαν μία σειρά από πλαστά ιστορικά στοιχεία, ανάμεσά τους και τον χάρτη του Κίπερτ, που εμφάνιζαν τη Μακεδονία και τη Θράκη ως σλαβικές χώρες.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου για την «Διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων» η Ελλάδα συγκέντρωσε λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τον αμιγή ελληνικό πληθυσμό της Μακεδονίας με τα οποία ο ίδιος ο Κίπερτ έναν χρόνο αργότερα αναθεωρώντας εν μέρει τους αρχικούς χάρτες του, δημιούργησε δύο νέους πίνακες. Οι ονομασίες τους είναι ενδεικτικές: «Πίναξ του μακεδονικού ελληνισμού ήτοι των χωρών που εξελληνίσθησαν δια του Μ. Αλεξάνδρου και των διαδόχων αυτού» και «Πίναξ των ελληνικών χωρών μετά των παρακειμένων αλβανικών, σλαβικών και ρουμανικών».

Και οι δύο χάρτες υπάρχουν σήμερα ξεχασμένοι και παραγκωνισμένοι στο ελληνικό λογοτεχνικό και ιστορικό αρχείο, όπου τους ανακάλυψε η έρευνα του newsbomb.gr.

Αλλά και τρεις εθνολογικοί χάρτες της Ευρωπαϊκής Τουρκίας που εκδόθηκαν από τους Στάνφορντ, Σίνβετ, Μπιανκόνι, αποτελούν πολύτιμα ντοκουμέντα για την περιοχή της Μακεδονίας. Σε αυτούς αποτυπώνεται η ελληνική πληθυσμιακή κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στον χάρτη του Στάνφορντ, που υπάρχει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται μόνο βουλγαρικές μειονότητες στα εδάφη των Σκοπίων και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Αυτά τα πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα είναι βασικά όπλα στη διπλωματική μάχη που δίνεται για να αντιμετωπιστεί η απάτη που επιχειρούν τα Σκόπια σε βάρος της Ελλάδας.