ΕΘΝΙΚΑ

Κόβει βόλτες» έξω από το θαλάσσιο τεμάχιο 3 το «Μπαρμπαρός»

Κόβει βόλτες» έξω από το θαλάσσιο τεμάχιο 3 το «Μπαρμπαρός»

Οι κινήσεις του σκάφους βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση, τόσο του Υπουργείου Άμυνας, όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή.

Συνεχίζει να αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Και χθες το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, το ερευνητικό σκάφος «έκοβε βόλτες» έξω από το οικόπεδο 3, στο οποίο, ως γνωστόν, έχει εξασφαλίσει άδεια για έρευνες η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Το σκάφος συνοδεύεται από κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της Άγκυρας. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του δεν έκρυψε ούτε το σήμα, ούτε την πορεία του, εκπέμποντας κανονικά την ακριβή του θέση, παρά το γεγονός ότι, αν ήθελε, είχε αυτήν τη δυνατότητα. Το πλοίο ανεβοκατέβαινε, ενώ αργά χθες το απόγευμα άρχισε να κινείται με κατεύθυνση την χερσόνησο της Καρπασίας.

Υπό παρακολούθηση

Οι ενέργειές του επιβεβαιώνουν τις εξαγγελίες της Τουρκίας, μετά την έναρξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αμφισβητώντας την κυριαρχία της χώρας μας. Η τουρκική πρόκληση αναμένεται να καταγγελθεί από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κινήσεις του σκάφους βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση, τόσο του Υπουργείου Άμυνας, όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή.

Αντίδραση δημάρχων

Η νέα τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας προκάλεσε χθες την αντίδραση των Δημάρχων Αμμοχώστου και Παραλιμνίου. «Οι ενέργειες του τουρκικού σκάφους "Μπαρμπαρός" έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Γνωρίζετε πώς κινούνται οι στρατιωτικοί στην Τουρκία, κατά συνέπειαν ο χρόνος σύντομα θα δείξει αν υπάρχει πραγματική βούληση από πλευράς Τουρκίας να προχωρήσουμε στην επανένωση της Κύπρου», δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε, με τη σειρά του, ότι για το πρόβλημα δεν ευθύνονται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία. Τις ενέργειες του «Μπαρμπαρός» σχολίασε και ο λεγόμενος «δήμαρχος» κατεχόμενης Αμμοχώστου, Οκτάι Καγιάλ. «Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση, ωστόσο το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη λύση του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Καγιάλ.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός»