ΕΘΝΙΚΑ

«Φουσκοθαλασσιές» στο Αιγαίο

«Φουσκοθαλασσιές» στο Αιγαίο

«Φουσκοθαλασσιά» στο Αιγαίο και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει της λεπτής φάσης που εισέρχεται το Κυπριακό και τα ενεργειακά, επιδίωξαν να δημιουργήσουν τις παραμονές της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα τουρκικοί κύκλοι, το παιγνίδι των οποίων είτε αβαντάρει - αν δεν καθοδηγεί - ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, είτε δεν το αντιλαμβάνεται στο βαθμό που πρέπει.

Δεν είναι μόνο οι ανιστόρητες δηλώσεις Ερντογάν περί ...ενδιαφέροντος της Άγκυρας για την ...Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη των ...Βαλκανίων - για τις οποίες πήρε αποστομωτική απάντηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών - αλλά και οι ενέργειες κάποιων κύκλων που επιδιώκουν δια της πλαγίας να ανακινήσουν θέμα εναέριου χώρου στο Αιγαίο και στα Ίμια, κάνοντας στοχευμένες διαρροές, περί ...παρενοχλήσεων από ελληνικά μέσα. Και το «ζουμί» πιθανώς να είναι εδώ.

Τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν στην «ατζέντα» της έντασης που επιχειρούν να ανοίξουν οι Τούρκοι και ισχυρισμοί περί δήθεν παρενόχλησης τουρκικών αλιευτικών στα Ίμια από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Όπως ισχυρίζεται το τουρκικό πρακτορείο DHA, προχθές το μεσημέρι σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που έφτασε στις βραχονησίδες των Ιμίων, πλησίασε και κάλεσε τους Τούρκους ψαράδες να απομακρυνθούν από την περιοχή. Με την αύξηση της έντασης, οι ψαράδες που ψάρευαν -όπως ισχυρίζεται- στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μάζεψαν τα δίχτυα τους και αποχώρησαν από την περιοχή. Το πλοίο του Λιμενικού, αφού έμεινε στην περιοχή περίπου μία ώρα, αναχώρησε προς την κατεύθυνση του λιμένα της Καλύμνου, χωρίς να ενοχλήσει, γράφει, τους Έλληνες ψαράδες που πήγαν και ψάρεψαν, μεταξύ των δύο βραχονησίδων των Ιμίων.

fantom

Και ισχυρισμοί περί παρενόχλησης στον αέρα!

Λίγες ώρες νωρίτερα το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο επανέλαβε τους γνωστούς αβάσιμους ισχυρισμούς του περί δήθεν...παρενοχλήσεων τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά: Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ελληνικά F-16 παρενόχλησαν δύο τουρκικά F-4 Φάντομ, τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο, βορειοδυτικά της Χίου. Στην πραγματικότητα οι Τούρκοι ξέρουν ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν μπει παράνομα στο FIR Aθηνών, παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB