ΕΘΝΙΚΑ

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: «Να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος»

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: «Να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος»

Την έντονη ανησυχία του για τις αναφορές περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής:

«Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις πρόσφατες αναφορές ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την πρόθεση να μετατρέψουν την Αγία Σοφία, (τον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ορθόδοξο Χριστιανικό Καθεδρικό Ναό του 6ου αιώνος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ) από μουσείο σε εν ενεργεία μουσουλμανικό τέμενος. Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως έκφραση μιας εντονοποιημένης κρατικής τακτικής εξισλαμισμού που προκαλεί την εξάλειψη της δισχιλιετούς παρουσίας του Χριστιανισμού από τα εδάφη της προελεύσεως του.

Την σημασία της Αγίας Σοφίας, ως θρησκευτικού χώρου και ως παγκοσμίως αναγνωρισμένου συμβόλου διαπολιτισμικού σεβασμού και ιερού κάλλους αντανακλά ο χαρακτηρισμός της Αγίας Σοφίας από την UNESCO το 1985 ως χώρου και μνημείου παγκοσμίου κληρονομιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε: «Αν οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί που να μεταβάλλει την παρούσα χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, τότε η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσει η Αγία Σοφία όπως αρχικά προορίζονταν και όπως λειτούργησε για σχεδόν χίλια χρόνια, ως χριστιανικός ναός και όχι ως τέμενος».

Την ίδια ώρα οι μεγαλύτερες οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει δραστικές προσπάθειες για την αποτροπή του συγκεκριμένου σχεδίου.

Εκτός από το Hellenic American Leadership Council (HALC) που παρέδωσε πριν από μερικές ημέρες, στο αμερικανικό Κογκρέσο και την UNESCO, επιστολή με περισσότερες από 25 χιλιάδες υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην μετατροπή η Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, αντίστοιχες ενέργειες πραγματοποίησε και η ΑΧΕΠΑ, η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση στις ΗΠΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε η ΑΧΕΠΑ αναφέρεται ότι, επίσης, εστάλη επιστολή στην UNESCO για την διαφύλαξη της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παράλληλα παραθέτονται τα τηλέφωνα και τα στοιχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας διεθνών οργανισμών, αρμόδιων επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου, ακόμα και του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού με την προτροπή να επικοινωνήσουν με αυτούς τα μέλη της ΑΧΕΠΑ και να ζητήσουν την μη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.