ΕΘΝΙΚΑ

Οι Τούρκοι θέλουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς στην Τραπεζούντα

Οι Τούρκοι θέλουν την εικόνα της  Παναγίας Σουμελάς στην Τραπεζούντα

Η τουρκική εφημερίδαSabah αναφέρει πως η Τουρκία έχει κάνει αίτημα επιστροφής της ιστορικής θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο στην Τραπεζούντα.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος της περιοχής Μάτσκα της Τουρκίας, Ερτουγρούλ Γκέντς εξέφρασε το αίτημα να μεταφερθεί για φέτος η εικόνα από το Βέρμιο, όπου βρίσκεται σήμερα στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ή«Σουμελά μαναστίρ» όπως το λένε οι Τούρκοι, στην Τραπεζούντα.

Ο δήμαρχος της περιοχής Μάτσκα, κ. Ερτουγρούλ Γκέντς είπε ότι ξεκίνησαν εργασίες έτσι ώστε να φέρουν για τη φετινή λειτουργία την εικόνα της Παναγίας της Σουμελά.

«Στην πραγματικότητα θελήσαμε να γίνει εδώ και η λειτουργία για την εορτή του Πάσχα, αλλά δεν έγινε. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε ενέργειες για τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, εδώ. Ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Θα αναφέρω το θέμα και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Να μεταφερθεί η εικόνα κατά τη λειτουργία που θα γίνει φέτος και να παρουσιαστεί στους ανθρώπους. Ήδη η πατρίδα της είναι εδώ».

Θαυματουργή εικόνα

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά με το Χριστό, είχε ζωγραφίσει ο Άγιος Λουκάς και εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο.

Η εικόνα αυτή είναι θαυματουργή. Οι πιστοί λένε πως προστατεύει τους ανθρώπους από τις κακές ασθένειες και τα κακά πνεύματα. Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το μοναστήρι αυτό για να δουν την εικόνα.

H Sabah υποστηρίζει "ότι οι ιερείς που εγκατέλειψαν την περιοχή, κατά την ανταλλαγή το 1923 έθαψαν μαζί με διάφορα ιερά σκεύη και την εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Μετά από συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθέριου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού στις 22 Οκτωβρίου του 1931 η εικόνα που πήρε ένας από τους τελευταίους μοναχούς τους Μοναστηρίου της Παναγίας της Σουμελά, ο Πατήρ Αμβρόσιος, εκτέθηκε επί 20 χρόνια στο Μπενάκειο Μουσείο της Αθήνας".