ΕΘΝΙΚΑ

Γερμανικός Τύπος: Ο Γκάουκ απορρίπτει το αίτημα για επανορθώσεις

Γερμανικός Τύπος: Ο Γκάουκ απορρίπτει το αίτημα για επανορθώσεις

Στο ζήτημα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα εστίασαν σχεδόν όλες γερμανικές εφημερίδες που καλύπτουν την επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα.


«Ο Γκάουκ απορρίπτει το αίτημα της Αθήνας για επανορθώσεις» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), και «Αποφασιστικά φιλικός» (Süddeutsche Zeitung) είναι χαρακτηριστικοί τίτλοι άρθρων που συνοψίζουν σε λίγες μόνο λέξεις τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει: «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να ζει με την ιστορία του ναζιστικού παρελθόντος και τα θηριώδη εγκλήματά του. Ιδιαίτερα ζωντανό είναι το παρελθόν αυτό στις σχέσεις με την Ελλάδα. Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν γνωρίζουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κατοχής: μαζικές εκτελέσεις, διωγμοί, στέρηση δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα ο τρόμος της εποχής εκείνης παραμένει ζωντανός και πουθενά αλλού η επιθυμία για καταβολή επανορθώσεων δεν αποτελεί τόσο κορυφαίο πολιτικό ζήτημα όσο στην Ελλάδα. Για να κατευνάσει τα πνεύματα δεν ήταν αρκετό ότι ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ βρήκε τα σωστά λόγια στην ομιλία του. Πόσο μάλλον επειδή αναγκάστηκε να απορρίψει τις ελληνικές οικονομικές αξιώσεις. Ως προς το διεθνές δίκαιο η στάση αυτή είναι ορθή» συνεχίζει η εφημερίδα. «Η ψυχρή αδιαφορία απέναντι στους Έλληνες και την επιθυμία τους για επανορθώσεις έχει μακρά ιστορία. Ίσως να είναι εφικτή μια στήριξη των τελευταίων επιζώντων-θυμάτων των ναζί σε εθελοντική βάση. Για την αρχή θα βοηθούσε πολύ αν κάποιοι Γερμανοί δεν αντιμετώπιζαν με υπεροψία την Ελλάδα και την οικονομική κρίση».

«Κανείς δεν αμφισβητεί όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής» υπογραμμίζει η εφημερίδα Die Welt, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Η απόρριψη διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τις επανορθώσεις είναι ωστόσο σωστή. Το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από το πνεύμα ότι τα κράτη δεν φέρουν ευθύνη στο διηνεκές. Νέες διεκδικήσεις δρουν στη διεθνή πολιτική σαν ωρολογιακοί μηχανισμοί. Ολόκληρη η ιστορία της αποικιοκρατίας ή ακόμα και ο πόλεμος στο Βιετνάμ θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος» καταλήγει η Die Welt.

Η Neue Osnabrücker Zeitung γράφει για την επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα: «Ο Γιόαχιμ Γκάουκ απέρριψε το αίτημα για επανορθώσεις τονίζοντας ότι ως πρόεδρος της Γερμανίας είναι αναρμόδιος. Την ίδια στιγμή, όμως, παραδέχθηκε την ιστορική ενοχή για τις θηριωδίες σε βάρος του άμαχου πιθανού. Το να πράξει και τα δύο ταυτόχρονα έμοιαζε με σχοινοβασία. Ο Γιόαχιμ Γκάουκ το πέτυχε, επειδή βρήκε τα κατάλληλα λόγια».

Διαβάστε επίσης:

Αποζημιώσεις και «κούρεμα» χρέους έθιξε ο Κ. Παπούλιας στον Γ. Γκάουκ