ΕΘΝΙΚΑ

Υπερήφανοι για τις Ε.Δ: 40 μαχητικά στον αέρα-Σε εξέλιξη ο «Ηνίοχος»

Υπερήφανοι για τις Ε.Δ: 40 μαχητικά στον αέρα-Σε εξέλιξη ο «Ηνίοχος»

Γεμάτοι από υπερηφάνεια για την ελληνική ψυχή που διαθέτουν όσοι υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά την διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος»

Σε πλήρη εξέλιξη -μέρα και νύχτα- βρίσκεται από τις 31 Μαρτίου η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» που έχει ως «βάση» την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων και μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Τους προαναφερθέντες υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2014».

Όπως αναφέρει ο veteranos.gr, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για την άσκηση, επισκέφθηκαν τους χώρους στάθμευσης των αεροσκαφών που θα συμμετείχαν στις αποστολές, παρακολούθησαν τις απογειώσεις αυτών και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το προσωπικό σχεδίασης των αποστολών.

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής του Σχολείου Όπλων Τακτικής Αντισμήναρχος Γεώργιος Μπόντζιος, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης έχουν αναλάβει το Κέντρο Αεροπορικής τακτικής και το Σχολείο Όπλων Τακτικής, ενώ τα θέματα διοικητικής μέριμνας έχει αναλάβει η 117 Πτέρυγα Μάχης.

Σκοπός της άσκησης είναι η παροχή τέτοιας ρεαλιστικής εκπαίδευσης που να προσομοιάζει τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες. Αποστολή είναι η σχεδίαση και η εκτέλεση των σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον που να προσομοιάζει την απειλή και την εκτιμώμενη πραγματική κατάσταση, σύμφωνα με το επιχειρησιακό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το δόγμα διακλαδικών επιχειρήσεων, το διακλαδικό δόγμα ηλεκτρονικού πολέμου και τα εθνικά σχέδια.

Το υπεύθυνο για την προετοιμασία παρακολούθηση και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων «λευκό επιτελείο» συγκροτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την έναρξη της άσκησης, με στελέχη από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των ειδικοτήτων. Τριακόσια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην Ανδραβίδα απ" όπου επιχειρούν περισσότερα από 40 αεροσκάφη. Στα διάφορα σενάρια συμμετέχει μεγάλος αριθμός στελεχών που είναι διασπαρμένος σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Οι αποστολές που εκτελούνται μεταξύ άλλων είναι επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων επιφάνειας, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιβάλλον μάχης και επιχειρήσεις υποστήριξης.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, ο αντισμήναρχος Γεώργιος Μπόντζιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρυθμός τους είναι ιδιαίτερα πιεστικός, απαιτείται πλήρη τήρηση των σχεδιασθέντων, ενώ τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό - «Όργωσαν» το Κρητικό Πέλαγος

Ρoή Ειδήσεων