Βράβευση της δασκάλας του Γένους Ελένη Φωκά

Η Δασκάλα του Γένους Ελένη Φωκά έκανε τους πάντες να δακρύσουν με την συγκινητική ομιλία της κατά τη βράβευσή της σε εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή την επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων την 1η Απριλίου 1955.
Βράβευση της δασκάλας του Γένους Ελένη Φωκά
4'

«Τα παιδιά στο σχολείο μου ζωγράφιζαν κάθε μέρα την ελληνική σημαία, αλλά οι στρατιώτες την έσβηναν. Έτσι, τη χάραξαν πάνω στον πίνακα και υπάρχει μέχρι σήμερα… Εκεί, στο Ριζοκάρπαθο ζουν ακόμη 300 άνθρωποι…»

Η Δασκάλα του Γένους, η δασκάλα των εγκλωβισμένων μαθητών της Καρπασίας, Ελένη Φωκά απευθύνθηκε στους δεκάδες μαθητές που με αμέριστη προσήλωση την άκουγαν να περιγράφει εμπειρίες που χάραξαν τη ζωή της και την ιστορία της Κύπρου.

«Ζητώ την αγάπη σας για τον άνθρωπο…»

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας με εννέα παιδιά, αφιέρωσε όλη της τη ζωή σ’ ένα ύψιστο παιδαγωγικό έργο.

«Όσα κι αν πεις, ότι κι αν πεις για την Κατοχή είναι λίγα. Η Κατοχή δεν περιγράφεται. Ότι ζούσαμε εκεί ήταν απίστευτο, ήταν απάνθρωπο…», ανέφερε η Δασκάλα του Γένους, την ίδια ώρα που οι παριστάμενοι παρακολουθούσαν στην οθόνη εικόνες θλίψης, για τους χιλιάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες αγνοούμενους.

«Η ντροπή των 40 χρόνων συνεχίζεται. Προσπαθούν να τουρκέψουν την Κύπρο, όπως έκαναν με την Ίμβρο και την Τένεδο, και τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Θέλω να προβληματίσω όλους για το τι είναι η σημερινή Κατοχή και να ζητήσω από εσάς τη βοήθειά σας ώστε να απελευθερωθεί η Κύπρος μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέπει να μας βοηθήσουν. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε», τόνισε.

foka eleni-ekdilosi 8.4.2014-16

«Υποκλινόμαστε στο θάρρος της ψυχής της…»

«Υποκλινόμαστε στον ηρωισμό και το θάρρος της ψυχής της ζωντανής ηρωίδας από την Αγία Τριάδα, της Δασκάλας του Γένους, και της λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ότι τέτοια φωτεινά παραδείγματα πρέπει να είναι τα πρότυπα όλων, παιδιών και μεγάλων, για να είμαστε στο σωστό δρόμο για τα εθνικά και παγκόσμια δίκαια», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας τα θερμότερα συναισθήματα και την υπερηφάνεια του για την κυρία Φωκά, την «ηρωική ελληνική και κυπριακή ψυχή που υπέστη τα πάνδεινα από το 1974 αλλά δεν εγκατέλειψε τα εδάφη της πατρίδας της».

Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως απόδειξη πίστης για τον αγώνα και τη λευτεριά της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο Έλληνας έχει τρεις εθνικές επετείους -την 25η Μαρτίου 1821, την 28η Οκτωβρίου 1940 και την 1η Απριλίου 1955 ενάντια στην απάνθρωπη κατοχή των Εγγλέζων.

«Μετέτρεψε την έδρα του σχολείου σε Αγία Τράπεζα…»

«Τα νιάτα της Κύπρου δεν πτοήθηκαν και έγραψαν χρυσές σελίδα στην εποποιία 1955- ’59. Δυστυχώς, όμως, η Κύπρος του σήμερα δεν είναι ελεύθερο νησί, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Συνεχίζουμε τον αγώνα της δικαίωσης, για μια Κύπρο επανενωμένη. Η ένταση της οικονομικής κρίσης δεν θα κάμψει τη θέληση και το φρόνημά μας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Ψευδιώτης.

Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα, πατέρας Ελευθέριος, μετέφερε τις ευχές, την ευλογία και τα συγχαρητήρια του σεβασμιότατου. Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά της κυρίας Φωκά, επισήμανε ότι «δεν αγωνίστηκε για λιγότερο ωράριο ή περισσότερα λεφτά εκεί στην Αγία Τριάδα όπου βρισκόταν. Σκέπασε με τις φτερούγες της καρδιάς της τα παιδιά για να τα προστατεύει και να τα εμπνέει για τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, δημιουργώντας ένα άλλο “Κρυφό Σχολειό”. Μετέτρεψε την έδρα του σχολείου σε Αγία Τράπεζα. Της φιλάμε το χέρι, γιατί είναι φορέας μάθησης, πίστης και αγάπης».

foka eleni-ekdilosi 8.4.2014-20

«Δίδασκε ψιθυριστά…»

«Κάθε χρόνο το σχολείο μας τιμά την επέτειο, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά για μια βιωματική προσέγγιση. Σήμερα φιλοξενούμε την ίδια την ιστορία», τόνισε η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ελένη Μούζουρα.

Απόλυτα ταιριαστό με την περίσταση ήταν και το αφιέρωμα «Κύπρος, ο Εθνικοαπελεθερωτικός Αγώνας και οι ιστορικές δοκιμασίες της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου, 1955-1974», που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με προβολές ντοκιμαντέρ, απαγγελία ποιημάτων και ερμηνείες τραγουδιών-«σταθμών» από τα ίδια τα παιδιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος Σταματάρης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα εκδηλώσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών Ιωάννης Δαλάτσης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Μιχάλης Βουλγαρίδης, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Οζερσάι για Κυπριακό: Αρχισαν τη διπλωματία του πήγαινε – έλα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή